facebook

5 Neverovatnih i nerealnih slika u prvom trenutku erupcije isladskog velikog vulkana

 • Stavke sa zvezdicom (*) je obavezno popuniti. Izveštaji se pregledaju u roku od nekoliko sati. Proverite stranicu sutra.

   Island je poznat kao zemlja prelepih pejzaža i ćudljive prirode. Naime, na islandu su vrlo česti zemljotresi i erupcije vulkana. Najpoznatija u poslednjoj deceniji je bila erupcija iz 2010. vulkana neobičnog imena – Eyjafjallajökull, koja je paralisala avio saobraćaj u većem delu Evrope. Međutim u avgustu je došlo do erupcije jednog drugog islandskog vulkana. Reč je o Bardarbunga vulkanu, a izbacivanje lave se još uvek nije završilo. Početkom septembra 2014. godine su nastale ove neverovatne slike erupcije.

  Island je ostrvska zemlja u severnom Atlantiku i nalazi se između Norveške, Grenlanda i Britanskih ostrva u severnoj Evropi . Država se i zvanično zove Island, mada se ponegde pojavljuje (nezvanično) i naziv Republika Island. Površina Islanda je 103.125 km². Po proceni iz 2009. Island je imao 317.593 stanovnika. Glavni i najveći grad ove severnoevropske zemlje je Rejkjavik.

  Prema „Knjizi o naseljavanju“, naseljavanje Islanda je počelo 874. godine, kada je norveški starešina Ingolfur Arnarson postao prvi stalni stanovnik ostrva. I ranije su drugi posećivali ostrvo i ostajali tokom zime. U sledećim vekovima ljudi nordijskog i keltskog porekla su se naselili na Islandu. Od 1262. do 1918. Island je bio deo Norveške, a zatim Danske. Sve do 20. veka stanovništvo Islanda se bavilo uglavnom ribarstvom i poljoprivredom. Od 1994. država je postala deo Evropskog ekonomskog prostora, čime je omogućeno menjanje oblika privrede, od ribarstva ka finansijskim uslugama.


  barbarunga-vulkan5

  Wikimedia/Joschenbacher

  Flickr/peterhartree
  Flickr/Milan Nykodym

   

  Komentari

  Komentara

  Pogledajte i... Više od ovog autora

  Dodaj komentar