Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

5 Neverovatnih i nerealnih slika u prvom trenutku erupcije isladskog velikog vulkana

 Island je poznat kao zemlja prelepih pejzaža i ćudljive prirode. Naime, na islandu su ...

   Pogledajte sve epizode ove serije

 Island je poznat kao zemlja prelepih pejzaža i ćudljive prirode. Naime, na islandu su vrlo česti zemljotresi i erupcije vulkana. Najpoznatija u poslednjoj deceniji je bila erupcija iz 2010. vulkana neobičnog imena – Eyjafjallajökull, koja je paralisala avio saobraćaj u većem delu Evrope. Međutim u avgustu je došlo do erupcije jednog drugog islandskog vulkana. Reč je o Bardarbunga vulkanu, a izbacivanje lave se još uvek nije završilo. Početkom septembra 2014. godine su nastale ove neverovatne slike erupcije.

Island je ostrvska zemlja u severnom Atlantiku i nalazi se između Norveške, Grenlanda i Britanskih ostrva u severnoj Evropi . Država se i zvanično zove Island, mada se ponegde pojavljuje (nezvanično) i naziv Republika Island. Površina Islanda je 103.125 km². Po proceni iz 2009. Island je imao 317.593 stanovnika. Glavni i najveći grad ove severnoevropske zemlje je Rejkjavik.

Prema „Knjizi o naseljavanju“, naseljavanje Islanda je počelo 874. godine, kada je norveški starešina Ingolfur Arnarson postao prvi stalni stanovnik ostrva. I ranije su drugi posećivali ostrvo i ostajali tokom zime. U sledećim vekovima ljudi nordijskog i keltskog porekla su se naselili na Islandu. Od 1262. do 1918. Island je bio deo Norveške, a zatim Danske. Sve do 20. veka stanovništvo Islanda se bavilo uglavnom ribarstvom i poljoprivredom. Od 1994. država je postala deo Evropskog ekonomskog prostora, čime je omogućeno menjanje oblika privrede, od ribarstva ka finansijskim uslugama.


barbarunga-vulkan5

Wikimedia/Joschenbacher

Flickr/peterhartree
Flickr/Milan Nykodym

 

Pogledajte i...