facebook
Balkan Portal
Broj 1 Za Serije!
Loading...

DOKTOR U 91. GODINI: Ova baka je dokaz da za nauku nikad nije kasno!

Burlije Foto:Twitter/screenshot
Kolet Burlije, koja će 91. godinu napuniti za dve nedelje, doktorirala je na geografiji, a na tezi je radila poslednjih 30 godina. Zanimljivo je to da je sa doškolovavanjem krenula nakon što se penzionisala 1983. godine.

Kolet Burlije je najstarija Francuskinja koja je doktorirala, a svoju diplomu je dobila nakon 30 godina istraživanja radnika imigranata na istoku Francuske.

„Trebalo mi je dosta vremena da napišem jer sam pravila pauze“, rekla je Burlije o tezi na 400 strana, a neke stranice je čak ručno napisala.

Burlije je odbranila svoju disertaciju na Univerzitetu Franš-Komte u Bezansonu. U sali je prisutvovala i nekolicina profesora koji su se penzionisali, ali su došli da je podrže. Pošto je počela da gubi sluh, sedela je tik uz članove komisije, da bi čula njihova pitanja.

„Dala sam sve od sebe i mislim da je komisija zadovoljna“, rekla je Burlije.

Profesor Ormo kaže da je Burlije dobila diplomu doktorata pod portretom Luja XIV u velikoj hali univerziteta i da su svi prisutni bili dirnuti tim događajem. “Doktorat nije bio poklon. Njen rad je bio vrlo analitičan i relevantan i ponosan sam na nju”, rekao je on.

Doktorske studije na francuskim univerzitetima traju tri godine, što je mnogo kraći period nego u SAD, od 5 do 7 godina i Kanade, od 4 do 6 godina.

Ipak, ona nije najstarija doktorantkinja na svetu. Ingebrog Rapoport (102), dobila je doktorat gotovo 80 godina nakon što su je Hitlerovi antisemitski zakoni sprečili da završi usmeni deo ispita.

(Mashable)

Njen mentor, Ser Ormo, rekao je da je Burlije „eksrtremno atipična studentkinja“ koja je uvek pažljivo slušala i obraćala pažnju na detalje. „Ona je verovatno jedina osoba koja poznaje sve aspekte teme do same srži. Takođe, podatke je podkrepila statističkim analizama“, rekao je profesor.Ona je dobila “visoku ocenu” za svoju temu o integraciji migrantata, naročito žena, koji su se doselili iz Alžira, Portugalije, Italije i drugih zemalja u Francusku u drugoj polovini 20. veka. Prema njenim rečima, za tu temu zainteresovala se kada je migrantima držala kurs kurs opismenjavanja. Redovno se sastajala uz kafu i kolače s migrantkinjama koje je proučavala, kako bi pratila njihov napredak.

Loading...
Komentari
Učitavam komentare...