facebook

DOKTOR U 91. GODINI: Ova baka je dokaz da za nauku nikad nije kasno!

Burlije Foto:Twitter/screenshot
Kolet Burlije, koja će 91. godinu napuniti za dve nedelje, doktorirala je na geografiji, a na tezi je radila poslednjih 30 godina. Zanimljivo je to da je sa doškolovavanjem krenula nakon što se penzionisala 1983. godine.

Kolet Burlije je najstarija Francuskinja koja je doktorirala, a svoju diplomu je dobila nakon 30 godina istraživanja radnika imigranata na istoku Francuske.

“Trebalo mi je dosta vremena da napišem jer sam pravila pauze”, rekla je Burlije o tezi na 400 strana, a neke stranice je čak ručno napisala.

Burlije je odbranila svoju disertaciju na Univerzitetu Franš-Komte u Bezansonu. U sali je prisutvovala i nekolicina profesora koji su se penzionisali, ali su došli da je podrže. Pošto je počela da gubi sluh, sedela je tik uz članove komisije, da bi čula njihova pitanja.

“Dala sam sve od sebe i mislim da je komisija zadovoljna”, rekla je Burlije.

Profesor Ormo kaže da je Burlije dobila diplomu doktorata pod portretom Luja XIV u velikoj hali univerziteta i da su svi prisutni bili dirnuti tim događajem. “Doktorat nije bio poklon. Njen rad je bio vrlo analitičan i relevantan i ponosan sam na nju”, rekao je on.

Doktorske studije na francuskim univerzitetima traju tri godine, što je mnogo kraći period nego u SAD, od 5 do 7 godina i Kanade, od 4 do 6 godina.

Ipak, ona nije najstarija doktorantkinja na svetu. Ingebrog Rapoport (102), dobila je doktorat gotovo 80 godina nakon što su je Hitlerovi antisemitski zakoni sprečili da završi usmeni deo ispita.

(Mashable)

Njen mentor, Ser Ormo, rekao je da je Burlije “eksrtremno atipična studentkinja” koja je uvek pažljivo slušala i obraćala pažnju na detalje. “Ona je verovatno jedina osoba koja poznaje sve aspekte teme do same srži. Takođe, podatke je podkrepila statističkim analizama”, rekao je profesor.Ona je dobila “visoku ocenu” za svoju temu o integraciji migrantata, naročito žena, koji su se doselili iz Alžira, Portugalije, Italije i drugih zemalja u Francusku u drugoj polovini 20. veka. Prema njenim rečima, za tu temu zainteresovala se kada je migrantima držala kurs kurs opismenjavanja. Redovno se sastajala uz kafu i kolače s migrantkinjama koje je proučavala, kako bi pratila njihov napredak.

Dragi posetioče, ako uživate u našem portalu, bilo bi stvarno super da isključite adblock, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane.

Komentari

Komentara

Leave a Reply

x

Check Also

izgubljena-ljubavz

Izgubljena Ljubav – Epizoda 1

Pogledajte dnevni horoskop za danas - 27. oktobar 2016. Prezgodnog Kenana Imirzalioglua uskoro ćemo gledati ...

frontalna-bipa-balkanportal-horoskop

Dnevni horoskop za 28. oktobar 2016.: Ovan preostljiv, Devica nije opuštena, a Strelac nervozan

Dnevni horoskop za 28. oktobar 2016. Osvanuo je još jedan, a poslednji jesenji petak oktobra ...

frontalna-bipa-balkanportal-horoskop

Dnevni horoskop za 27. oktobar 2016.: Današnji dan donosi velike promene

Dnevni horoskop za 27. oktobar 2016. Današnji četvrtak je, dragi naši, dan savršen za vaše ...

ponovo rodjen, ponovo rodjen 20, ponovo rodjen 15, serije.online, ponovo rodjen nova tv, turske serije, epizoda sa provodm, epizode, serije, serije sa prevodom, serija sa preovodm online, najnovije vesti, dnevna doza lepog, komicni statusi, ispovesti, ispovesti dana, vesti, sokantno, vic dana, vicevi, vicevi dana, chat dana, chat,chat slike, gifovito, filmoviko, smesni gifovi, gif, gifovi, tuzni gifovi, sexi chat, seksi gifovi,poznati, bahar, taj zivot je moj, paramparca, slomljeni,crna ljubav, elif, elif turska serija, bh vjesnik, movtex,natabanu, nadlanu, navidiku, balkan, Zanimljivosti,Filmovi, Humor, Zabava, Sport, Muzika, Automobili, Zdravlje, Religija, vicevi, text, opis, video, serija s prevodom,necete verovati, seksi price, sex price, price za odrasle, ispovesti, sex ispocesti, humor vicevi, telegraf, ispovesti.com,