facebook
Balkan Portal
Broj 1 Za Serije!
Loading...

NEVEROVATNO! Kad čujete šta sve ANANAS radi za zdravlje i lepotu, ješćete ga svaki dan

Egozitčna bilja ananas koja je dostupna i kod nas je čudo! Ananas ima veoma lekovito dejstvo, što upravo kaže da treba da ga koristite u što većim količinama. Evo za šta je sve dobar

Ananas

Foto-ilustracija: Pixabay

Loading...

Ljudi najčešće nisu upoznati sa tim koliko je ananas lekovit i zdrav. Ali naučnici su dokazali njegovu efikasnost u lečenju mnogih oboljenja, čak i onih najtežih.

Španski i portugalski moreplovci su, krajem 15. veka, na karipskim ostrvima Gvadalupe, otkrili ovo sočno južno voće. Pošto su bili oduševljeni mirisom i ukusom, više puta su pokušali da ga presele u Evropu, ali zbog klime im nije uspevalo. Međutim, odneli su ga u afričke i azijske kolonije i tako je postao rasprostranjen svuda po svetu, a danas je jedna od najpoznatijih tropskih voćki, piše Moje zdravlje.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Bromelin je veoma efikasan u lokalizovanju zapaljenja sa otokom, a smanjuje i ožiljke. Pošto jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitomsamim tim se popravlja drenaža i olakšava varenje proteina. Bromelin iz ananasa brzo i delotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje naučnika je da razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Zbog svojstava koja poseduje, ananas se preporučuje kao pomoć kod mršavljenja, ali i eliminisanja celulita i bora. Delotvoran je i kod hiperpigmentacije koja je uzrokovana starenjem, pa može da izbledi ili potpuno eliminiše “staračke pege”. Ovaj učinak se postiže tako što se vata natopi isceđenim sokom od ananasa i drži se preko pega, koje se najčešće pojavljuju na šakama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Narodni lekari ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, probleme sa štitine žlezdom, grebanje u grlu i ateroskleroze. Zbog zavidnih količina celuloze, ananas je odličan i za problem otežanog varenja.

Nažalost, ananas ima mnogo šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ga izbegavaju.

Miris i ukus nisu jedini kvalitet ovog voća. Australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu su ustanovili da plod ananasa sadrži moćan antikancerogeni sastojak, koji bi u budućnosti mogao da bude rešenje u lečenju ove opake bolesti.

Naučnici su iz mrvljenih peteljki izdvojili 2 molekula enzima bromelina. Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto slučajeva nastanka svih oblika karcinoma. Poseban efekat je konstatovan na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog creva, jajnika i melanoma. Da bi se delotvornost ove terapije i potvrdila, trebalo bi da prođe klinička istraživanja. Za sada, stručnjaci preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Sveže isceđen sok od ananasa je, takođe, izuzetno zdrav, jer pomaže kod groznice i visoke temperature i jača imuni sistem. Pored toga, snižava visok krvni pritisak, otčepljuju krvne sudove.Deluje kao diuretik, jer eliminiše višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti.

(Telegraf.rs)

Loading...
Komentari
Učitavam komentare...