Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

POČELO JE LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Evo kako da lakše prebrodite današnji dan

Počelo je letnje računanje vremena. Da li to utiče na vas? Saznajte šta o tome kaže n...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Počelo je letnje računanje vremena. Da li to utiče na vas? Saznajte šta o tome kaže nauka, ali i savete kako da preživite ovu promenu.

Srbi, kao i žitelji još 109 država u svetu, ostali su bez jednog sata sna zarad štednje elektirčne energije, produženog dana, povećane produktivnosti i ostalih važnih stvari zbog kojih se prelazi na letnje, odnosno zimsko računanje vremena.

Međutim, ne misle svi da je to zdravo i korisno. Kampanja protiv računanja zimskog i letnjeg vremena stigla je i do Evropskog parlamenta, zajedno sa izveštajem eksperata kojim se naglašavaju negativne posledice po zdravlje ljudi.

Sve češće se čuje mišljenje da te promene dva puta godišnje loše utiču na ljude, izazivaju stres, umor, depresiju, glavobolje… sve je više zemalja koje sumnjaju u korist vraćanja časovnika, unazad i unapred, dva puta godišnje.

Izveštaj stručnjaka, koji jepredat Evropskom parlamentu, pokazuje da pomeranje kazaljki odnosi više hiljada ljudskih života zbog nedostatka sna, poremećaja bioritma, saobraćajnih udesa, srčanih udara, depresija, samoubistava.

Takođe, istraživanja pokazuju da prvog ponedeljka posle prelaska na letnje računanje vremena broj saobraćajnih nezgoda poraste oko sedam odsto, a da se tokom prva tri dana u sedmici posle prelaska na letnje računanje vremena broj srčanih napada povećava oko pet odsto, što se objašnjava povećanim stresom zbog gubitka jednog sata sna.

Pročitajte savete kako da lakše preprodite ovu promenu i zaspite „kao beba“:
– Kada legnete u krevet da spavate, nemojte čitati vesti na društvenim mrežama, niti bilo šta na kompjuteru i telefonu, tako ćete još teže zaspati.

– Kafu ili zeleni čaj, ali i energetska pića, ne bi trebalo da konzumirate makar pet sati pre odlaska na spavanje.

– Večerajte nešto lagano, bez ugljenih hidrata i soli.

– Prošetajte dva sata pre spavanja, trideset minuta je sasvim dovoljno da potom lakše zaspite.

Pročitajte i kako da se što bezbolnije probudite:
– Navijte alarm tačno u vreme kada morate da se probudite i ne odlažite ga, već odmah ustanite iz kreveta. Odlaganjem zvona alarma mučite organizam.

– Čim se probudite ustanite iz kreveta. Idite u kupatilo, WC, ako je lepo vreme protegnite se kraj otvorenog prozora ili na terasi.

– Tušrajte se, ili se makar sipljuskajte mlakom vodom po licu i dekolteu.

– Pustite muziku ili neki drugi zvuk, možda jutarnje vesti, nešto što će prekinuti tišinu, idelanu za spavanje.

– Radujte se nečemu: nekom susretu tog dana, telefonskom pozivu, filmu, novoj epizodi omiljene serije… sigurno postoji nešto što jedva čekate da se tog dana dogodi. Možda ćete se častiti ONIM ručkom?

Pogledajte i...