Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

ĐUMBIR BOŽJI LEK! LEČI SVE, ALI JE SKUP: Ovako ćete ga uzgajati u saksiji kod kuće

Đumbir, koji se još naziva i ingver, koren je koji potiče iz Indije. Njegov izgled pods...

   Pogledajte sve epizode ove serije
Đumbir foto Shutterstock

Đumbir, koji se još naziva i ingver, koren je koji potiče iz Indije. Njegov izgled podseća na šaku s nepravilnim prstima. Iako su lekovita svojstva đumbira poznata preko 5.000 godina, na našim prostorima upotrebljava se relativno kratko.

Najčešće se koristi kao svež koren ili kao samleveni prah. Zbog svog ljutog ukusa, čest je dodatak jelima, za ljubitelje začinjene hrane.

Đumbir je veoma lekovit i leči mnoge bolesti, kao što su zapaljenje jetre i bubrega, grčevi u stomaku, kao obloga za reumatizam, artritis, bolove u leđima, ukočenost vrata, zubobolju, mišićnu napetost, bronhitis i astmu.

Osim toga, pozitivno deluje na metabolizam, ubrzava cirkulaciju, uklanja toksine i regeneriše tkiva. Pranje nogu u đumbirovoj vodi, svake večeri, dobro utiče na san. Kupanje u đumbirovoj vodi, 2-3 kašike đumbira u prahu, opušta ceo organizam i pomaže osobađanje od stresa.

Foto ShutterstockFoto Shutterstock

Evo kako da ga uzgajamo u saksiji kod kuće:

Stavite u saksiju jedan „prst“ đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspe. Zalivajte često. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu.

Savetujete se da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proleće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabereti mesto sa rastresitom zemljom i redovno zalivajte. Kristina tvrdi da ne treba da se brinite oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinete o svojoj biljci zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 meseci pre nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.

Napitak za ubrzavanje metabolizma
Koren đumbira, od 10-20 grama, ili kašičicu đumbira u prahu treba preliti sa 200 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. U zavisnosti od ukusa, dodati kašičicu meda i sok limuna. Ovaj napitak neutrališe toksine i pomaže varenje, a može se konzumirati svakodnevno. Preporučljivo je pola napitka popiti ujutro na prazan stomak, pola sata pre jela, a drugi deo u toku dana između obroka.

Čaj od đumbira
Manji komad svežeg đumbira iseći na komadiće i prekiti sa 2,5 dl vode. Prokuvati, a zatim procediti. Ovaj čaj treba piti vruć jer vraća osećaj toplote, a posebno je preporučljiv u slučaju povišene temperature. U slučaju migrene, čaj praviti od đumbira u prahu, jedne kašičice, dodati sok od pola limuna i piti dok je mlak. Koristan je čak i kada simptoma migrene nema.

Za čišćenje jetre
Koren đumbira srednje veličine oprati i izrendati, sa kožicom, a posle zaliti sa 200 ml rakije. Zatvoriti u posudu od tamnog stakla ili porculana i ostaviti na tamnom i toplom mestu 10 do 14 dana. Tinkturu treba uzimati na prazan stomak 10-15 minuta pre jela, razređenu destilovanom ili hladnom prokuvanom vodom, u odnosu 1:1. Ova se tinktura koristi za dugoročno čišćenje jetre, a terapiju treba početi sa 10 kapi. Svaki dan povećati za još dve kapi, a nakon 15 dana, kada dođete do 40 kapi, još 15 dana piti tinkturu u ovoj dozi. Nakon toga smanjivati količinu u suprotnom smeru, tačnije, smanjivati za 2 kapi dnevno, sve dok terapija ne dođe ponovo na 10 kapi. Tada napraviti dve nedelje pauze pa ponoviti.

Tu je naravno i kombinacija meda i đumbira koju je popularizovao naš sajt.

cajeviza.com/epk

Pogledajte i...