facebook
🔔

URADITE OVO DA BISTE IMALI KORISTI OD BELOG LUKA Držite li se ovih pravila i bićete zdravi

beli luk, foto: Shutterstock 
Beli luk se već vekovima koristi i kao namirnica i kao lek jer ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Između ostalog umanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava mentalno zdravlje i ojačava imunološki sustav.

Zašto je beli luk toliko sjajan?

Odgovor je u njegovim sastojcima koji pomažu imunološkom sistemu da se bori protiv bakterija i virusa.
Glavni sastojak je alin koji se drobljenjem te biljke formira u alicin, glavni aktivni sastojak belog luka, a koji pak osim povoljnog učinka na zdravlje daje belom luku i njegov specifičan miris i ukus.

Pročitaj. Važno je.

Dragi posetioče, ako uživate u našem sajtu, bilo bi stvarno super da isključite blokator reklama, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane. Odbijamo da blokiramo sadržaj korisnicima Ad Blocker dodatka, zato Vas najlepše molimo da isključite AdBlock ili bilo koji drugi blokator reklama.

Dokazano je da sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti, od obične prehlade do gripa, ali i ozbiljniih zdravstvenih problema.

Međutim, zato beli luk treba zdrobiti ili naseckati da bi proizveo alicin za koji se smatra da tako blagotvorno deluje na imunološki sistem.

Studije su pokazale da beli luk smanjuje rizik od oboljenja, dakle sprečava razvoj bolesti, a ako se i razbolite, smanjuje trajanje bolesti.

Ako ste često bolesni,beli luk je za početak odlična prevencija. Ono što još nije dovoljno istraženo i na šta stručnjaci nemaju konkretan odgovor je koliko dugo i često treba da uzimaju da bi imao optimalan učinak.

Međutim, alicin se stvara samo pod posebnim uslovima, a termička obrada ga „ubija“. Studija je pokazala da samo 60 sekundi u mikrotalasnoj ili 45 minuta u rerni može da eliminiše alicin. To se, prema jednoj drugoj studiji, može rešiti tako da beli luk iseckate desetak minuta pre termičke obrade da se stvori alicin.

Kako maksimalno da povećate pozitivan učinak belog luka na zdravlje:
– Svakako pre jela razrežite ili iseckajte češnj jer time potičete nastanak alicina.
– Pre termičke obrade razrežite češanj i pustite ga da odstoji desetak minuta.
– Koristite puno belog luka, više od režnja po jelu.

A ovako ćete u deset sekundi očistiti češnjak:

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar