facebook
🔔

NE NIKAKO! Ovo je hrana koje se treba kloniti, evo i kako

Danas , u svakoj prodavnici (posebno na samoj kasi) mogu se naći namirnice koja sadrži razne hemikalije i velike količine šećera, hrana koju bismo trebali izbjegavati. Interesovalo nas je koja je od ovih „namirnica sreće“ najgora pa smo obavili malo istraživanje. Zaključak slijedi

Deseto mesto –  Sladoled

Velika većina čovječanstva je luda za sladoledom, posebno u vrućim ljetnim danima, ali današnji sladoled ne samo da je pun šećera – dobra većina današnjih sladoleda je puna pojačivača okusa, hidrogenizovanih masti, umjetnih boja i ukusa od kojih su neke i neurotoksične (hemikalije koje oštećuju moždani i nervni sistem). Naravno, postoje i zdravije varijante, ali većina sladoleda je opasna po vaše zdravlje.

9. Kukuruzni čips

Od pojave genetski modifikovane hrane, većina kukuruznih prepađevina koje jedemo je štetna po zdravlje. Kukuruz uzrokuje nagle promjene nivoa šećera u krvi, a posljedica su promjena raspoloženja, povećanje tjelesne težine ili razdražljivost. Većina ih je pržena u pregorjelom ulju koje se povezuje sa upalnim procesima u organizmu.

Pročitaj. Važno je.

Dragi posetioče, ako uživate u našem sajtu, bilo bi stvarno super da isključite blokator reklama, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane. Odbijamo da blokiramo sadržaj korisnicima Ad Blocker dodatka, zato Vas najlepše molimo da isključite AdBlock ili bilo koji drugi blokator reklama.

 

8. Pizza

Iako nisu sve pizze loše, većina pizza koje se prodaju ili smrznute pizze sadrže umjetne regulatore za tijesto i konzervanse. Prave se od izbijeljenog brašna koje se u organizmu ponaša kao i šećer, uzrokujući povećanje tjelesne težine i neuravnoteženost nivoa šećera u krvi.

 

7. Pomfrit

Osim što sadrži hidrogenizovane masti koje izazivaju veliki broj oboljenja, pomfrit sadrži i jednu od najgorih kancerogenih supstanci koja se može naći u hrani – akrilamid. Akrilamid se stvara kada se bijeli krompir zagrijava na visokim temperaturama. Uz to, većina ulja koja se koriste za prženje, uz prisustvo kiseonika ili na visokim temperaturama, pregore što rezultira hranom koja izaziva upalne procese u organizmu. Istraživači su otkrili da su upale faktor koji izaziva mnoga ozbiljna oboljenja, kao što su: oboljenja srca, rak i artritis.

 

6. Čips

Čips ima sva „zdrava“ svojstva kao i pomfrit, a prema pojedinim stručnjacima, u čipsu je najviše zastupljen akrilamid koji je kancerogen.

 

5. Slanina

Istraživači časopisa Circulation (naučni časopis koji se bavi istraživanjima o kardiovaskularnim oboljenjima) tvrde da dnevna potrošnja prerađenog mesa, kao što je slanina, može povećati rizik od srčanih oboljenja i do 42% i dijabetesa do 19%. Studija Univerziteta Columbia je pokazala da konzumiranje slanine četrnaest puta mjesečno može dovesti do smanjenja funkcija pluća i povećanja rizika od plućnih oboljenja.

 

4. Viršle

Studija koju je proveo Univerzitet Hawaii je dokazala da konzumacija viršli i drugih vrsta mesnih prerađevina povećava rizik od raka pankreasa i do 67%. Jedan od sastojaka, koji se može pronaći u slanini i viršlama, je natrijum nitrit. Ova kacerogena tvar se povezuje sa leukemijom kod djece i rakom mozga kod novorođenčadi. Druga istraživanja su dokazala da natrijum nitrit utiče i na rak debelog crijeva.

 

3. Krofne

Većina krofni sadrži 35 – 40% hidrogenizovanih masti što je najgora vrsta masti koju možete unijeti u organizam. Hidrogenizovane masti dovode do oboljenja srca i mozga, a takođe i do pojave raka. Osim toga, krofne sadrže i šećer, umjetne regulatore za tijesto i aditive. Prosječna krofna sadrži i do 300 kalorija.

 

2. Gazirana pića

Jedna limenka gaziranog pića sadrži deset kašičica šećera, 150 kalorija, 30 – 55 mg kofeina i prepuna je vještačkih boja i sulfita. Isto tako, gazirana pića sadrže kiseline. Potrebno je preko 30 čaša pH-uravnotežene vode da bi se neutralizovala kiselost jedne cole. Ostaci kiselina mogu biti veoma štetni po bubrege, s obzirom na to da ih bubrezi moraju filtrirati. Takođe, ovo loše utiče i na kosti: alkalni minerali, poput kalcijuma, prelaze u krv da bi pomogli pri neutralizovanju kiselina što može dovesti do prevremenog slabljenja kostiju. Studije su pokazale da se cola dovodi u vezu sa oboljenjima srca, osteoporozom, gojaznošću i karijesom.

 

1. Dijetalna gazirana pića

Osim što sadrže većinu sastojaka kao i obična gazirana pića, dijetalna gazirana pića sadrže i aspartam, koji je još poznat i pod nazivom AminoSweet. Aspartam se dovodi u vezu sa sljedećim oboljenjima i zdravstvenim (ne)stanjima: napad panike, prejedanje, sljepilo, tumor mozga, bol u grudima, depresija, vrtoglavica, hiperaktivnost, nesanica, PMS, glavobolja i migrena, epilepsija, umor, lupanje srca, grčenje mišića, reproduktivni problemi, gubitak sluha pa čak i smrt. Efekti aspartama se mogu zamijeniti sa Alzheimerovom bolesti, hroničnim umorom, epilepsijom, Epstein – Barr virusom, hipotireozom, Lajmskom boreliozom, multiplom sklerozom, postpolio sindromom i Ménièreovom bolešću. Upravo zbog toga se dijetalna gazirana pića nalaze na vrhu ove liste

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar