facebook
🔔

„Spejs eks“ lansirao raketu pa je spustio da je opet koristi

Raketa „Falkon 9“ privatne svemirske kompanije „Spejs eks“ uspešno je juče lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi sa NASA teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), prenosi HINA.

Potisni deo rakete nekoliko minuta kasnije spušten na okeansku platformu kako bi mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u istoriji svemirskih letova.

Oko dve i po minute nakon lansiranja, pošto je potrošio gorivo, glavni deo dvostepene 70 metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara severoistočno od Kejp Kanaverala.

Pročitaj. Važno je.

Dragi posetioče, ako uživate u našem sajtu, bilo bi stvarno super da isključite blokator reklama, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane. Odbijamo da blokiramo sadržaj korisnicima Ad Blocker dodatka, zato Vas najlepše molimo da isključite AdBlock ili bilo koji drugi blokator reklama.

Na snimcima NASA vidi se kako se veliki potisni deo rakete lagano spušta na platformu, osam minuta nakon lansiranja.

„Raketa je sletela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga“, kazao je Mask novinarima u svemirskom centru „Kenedi“ nedugo nakon spuštanja rakete.

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je na Tviteru novi Maskov uspeh.

„Čestitam ‘Spejs eksu’ na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja“, napisao je Obama.

Uspešno automatsko sletanje glavnog dela rakete na platformu u Atlantskom okeanu predstavlja još jedan korak u nastojanjima milijardera Elona Maska i njegove kompanije „Spejs eks“ da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

„Falkon 9“ je u orbitu poslao teretni svemirski brod „Dragon“ koji bi u nedelju trebalo da pristane uz MŠ, 100 milijardi dolara vrednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. Reč je o prvom snabdevanju međunarodne stanice raketom „Spejs eksa“ za NASA nakon incidenta u junu prošle godine, kada je „Falkon 9“ sa „Dragonom“ i teretom za MŠ eksplodirao nedugo nakon poletanja.

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar