Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

„Spejs eks“ lansirao raketu pa je spustio da je opet koristi

Raketa „Falkon 9“ privatne svemirske kompanije „Spejs eks“ uspešn...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Raketa „Falkon 9“ privatne svemirske kompanije „Spejs eks“ uspešno je juče lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi sa NASA teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), prenosi HINA.

Potisni deo rakete nekoliko minuta kasnije spušten na okeansku platformu kako bi mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u istoriji svemirskih letova.

Oko dve i po minute nakon lansiranja, pošto je potrošio gorivo, glavni deo dvostepene 70 metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara severoistočno od Kejp Kanaverala.

Na snimcima NASA vidi se kako se veliki potisni deo rakete lagano spušta na platformu, osam minuta nakon lansiranja.

„Raketa je sletela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga“, kazao je Mask novinarima u svemirskom centru „Kenedi“ nedugo nakon spuštanja rakete.

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je na Tviteru novi Maskov uspeh.

„Čestitam ‘Spejs eksu’ na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja“, napisao je Obama.

Uspešno automatsko sletanje glavnog dela rakete na platformu u Atlantskom okeanu predstavlja još jedan korak u nastojanjima milijardera Elona Maska i njegove kompanije „Spejs eks“ da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

„Falkon 9“ je u orbitu poslao teretni svemirski brod „Dragon“ koji bi u nedelju trebalo da pristane uz MŠ, 100 milijardi dolara vrednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. Reč je o prvom snabdevanju međunarodne stanice raketom „Spejs eksa“ za NASA nakon incidenta u junu prošle godine, kada je „Falkon 9“ sa „Dragonom“ i teretom za MŠ eksplodirao nedugo nakon poletanja.

Pogledajte i...