Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

14 SAVETA RUSKOG LEKARA: Ovo su načini da podignete zdravu decu

Doktor medicinskih nauka Jevgenij Olegovič Komarovski je osvojio popularnost kod mnogih r...

   Pogledajte sve epizode ove serije
porodica, foto shutter

Doktor medicinskih nauka Jevgenij Olegovič Komarovski je osvojio popularnost kod mnogih roditelja. On među prvima počeo da adekvatno i prijemčivo objašnjava mamama i tatama kako da sačuvaju i ojačaju zdravlje deteta.

Njegove preporuke ne liče na uobičajene savete lekara, uz to su veoma jednostavne i razumljive roditeljima.

1. Najveća blagodet za porodicu je – stanje maminog zdravlja. Tata je dužan da sve redom rastera i da obezbedi mami da jede, pije, omogući joj da spava, prošeta.

2. Bilo bi najbolje da se u školu kreće s 10 godina, a završava s 11. Jer loše je što se tamo detetu ne dozvoljava kretanje.

3. Nešto nije lako izlečiti. Ali utvrditi bolest pri savremenom stupnju medicine – jeste elementarno.

4. Deca i treba da budu mršava i da imaju šilo u zadnjici.

5. Srećno dete je pre svega zdravo dete a tek zatim dete koje ume da čita i svira violinu.

6. Nikada i ni pod kojim uslovima dete ne treba terati da jede. To je kao kad bi se pun rezervoar zalio benzinom i kola zatim parkirala u garažu.

7. Dobar vrtić je onaj vrtić koji traži da se nose kabanice i čizme da bi se išlo napolje po kiši.

8. Ponedejkom se deca češće razbolevaju. To je zato što za vikend odu kod babe, a merilo njene ljubavi je, nažalost, količina hrane.

9. Jačanje imuniteta – to je osmeh, odmor, putovanja, lepo raspoloženje, ljubav, šetnje, minimum proždrljivosti, fizička aktivnost.

10. Ne traćite vreme na uporno traženje onoga što „nije pravilno“ kod vašeg deteta.

11. Glavni zakon glasi: količina unete hrane ekvivalentna je količini utrošene energije.

12. Dete nikom i ništa nije dužno.

13. Letnjikovac je uvek bolji od bilo kog mora. Ako dete dva meseca trči gladno, prljavo, boso – to mu čuva zdravlje cele godine.

14. Hajde da se ispravno plašimo: ne bolnice i doktora nego sopstvenog nemara i neznanja!

(detinjarije)

Pogledajte i...