Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

Kad čujete šta nam sprema retrogradni Mars zakukaćete „zar pooonovo?“

Taman kad smo ušli u miran astrološki period, došlo je vreme da Mars postane retrograda...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Taman kad smo ušli u miran astrološki period, došlo je vreme da Mars postane retrogradan. Ovo se dešava svake dve godine i, iako promene nisu toliko drastične kao kod retrogradnog Merkura, i te kako ćete ih osetiti.
Spremite se za retrogradni Mars

Spremite se za retrogradni Mars, Foto: Profimedia.rs

Za razliku od Merkura, koji negativno utiče na komunikaciju i emocije, retrogradni Mars će se najbolje osetiti po pitanju akcije. Mars će biti retrogradan od 17. aprila do 29. juna, a u ovom periodu bi posebno trebalo da obratite pažnju na stvari koje želite da započnete, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim poduhvatima, jer može doći do neočekivanog pada enrgije, frustracija i nepredviđenih prepreka koje sa sobom donosi retrogradni Mars.

Naravno, to ne značida život treba da stavite „on hold“ tokom ovih 11 meseci, već samo da budete malo pažljiviji. Dakle, ukoliko ste nezaposleni a ponudi vam se prilka za posao, prihvatite je – ali uđite pažljivo u to. Što se društvenog i ljubavnog života tiče, ovo definitivno nije najbolji period za započinjanje romantične veže – ali, ljudi, to ne znači da treba da budete u celibatu!

S druge strane, astrolozi naglašavaju da postoje neki veliki događaji koje možemo sami da odložimo i pomerimo kako ne bi pali baš u ovom periodu. Mnogo je bolje da takve stvari odložite za period koji će biti astrološki povoljniji.

Kako Mars utiče na nas?

U astrologiji Mars oslikava principe nezavisnosti i akcije, tako da nam energija ove planete daje želju da započnemo nešto novo i drugačije – da se bacimo u akciju. Za razliku od Merkura, čija energija je mentalna, Mars utiče na fizičku energiju i tako nas podstiče, ali se zbog toga često vezuje za agresiju i impulsivno ponašanje. Kad ima pozitivan uticaj, Mars nas gura napred i daje nam podsticaj. Ali, kad ima negativan uticaj (dakle, kad je retrogradan) može da učini da budemo sebični i svadljivi.

Zbog svega toga je posebno važno da se tokom tih 11 nedelja pridržavamo određenih pravila, kako bi uticaj „retrogradnog marsovskog“ bio što manji.

Šta ne treba da radite

Mars

Mars će nam skroz poremetiti život u narednom periodu, Foto: AP/Tanjug

1. Ne svađajte se

Naravno, nikad ne bi trebalo da se svađate – ali posebno ne u ovom periodu. Mars je vladalac rata, a kad je retrogradan dovodi do jednog zanimljivg fenomena: onaj koji započne svađu ili rat najčešće gubi! Ukoliko imate nešto što želite da razrešite, i mislite da to ne može da prođe bez svađe, bolje sačekajte da prođe ovaj period, jer ste u suprotnom osuđeni da izgubite.

2. Ne idite na operacije

Ovde je jako bitno naglasiti da NE SMETE da odlažete operacije koje su bitne, hitne i za koje vam doktori kažu da treba da budu odrađene što pre. Međutim, ukoliko se radi o nekom manjem zahvatu (uklanjanje masnog tkiva, estetska operacija, skidanje bradavica itd.) možda bi bilo bolje da malo sačekate, jer se Mars često vezuje za hirurge, ali i za sve što je napravljeno od metala, poput skalpela. U ovom periodu su česte povrede usred nemara, pa ne bi trebalo ni da idete kod novog frizeram ili pedikira.

3. Ne započinjite nove aktivnosti

Sad konačno imate realan izgovor da ne idete u teretanu – jer, retrogradni Mars je sasvim dobar razlog da umesto pola sata na traci za trčanje provedete tri sata ispred TV-a sa tablom čokolade u krilu! Šalu na stranu, fizičkom aktivnošću bi svakako trebalo stalno da se bavite zbog zdravlja, ali ovo nije idealan period da započinjete intenzivan rad na mršavljenju, jer ćete sigurno naići na bezbroj prepreka. Ovo ne važi samo za vežbanje, već za sve nove aktivnosti – uključujući i nove poslovne poduhvate i projekte.

4. Ne idite kod advokata

Ako želite da tužite nekoga ili, na primer, da se razvedete, retrogradni Mars neće pozitivno uticati na to. Ukoliko je moguće odložite ovakve stvari za kraj juna, jer postoji dobra verovatnoća da ćete izgubiti (baš kao i u svađu, po istom principu).

5. Ne kupujte mehaniku

Kao što već rekosmo, Mars vlada svim stvarima napravljenim od metala, kao što su veš mašina, šporet i rerna, ali i automobil. Retrogradni Mars se često poigrava sa mehanikom, ali i elektronikom, pa nemojte da se iznenadite ako vam se telefon ili kompjuter iznenada pokvare. Budući da je ovakva kupovina najčešće nešto što zaista može da sačeka (jer, kad ste čuli da nekome HITNO treba zamrzivač?) bolje je da to uradite kasnije. Do tad možete da gledate kataloge i tražite idealnu ponudu.

Šta treba da radite

Obrve nam pomažu da ne oslepimo!

Stavite prst na čelo, Foto: Profimedia.rs

1. Razmislite šta želite

Iako retrogradni Mars definitivno nije idelano vreme da započnete rad na nečemu što želite, zapravop predstavlja dobar period za razmišljanje o tome šta je to što zaista hoćete. U natalnoj karti Mars vlada vašim željama i težnjama, pa će sada biti dobro vreme da se posvetite preispitivanju toga.

2. Budite pažljivi

Retrogradni Mars utiče na ljude veoma negativno, pa postaju razdražljivi, znatno agresivniji i skloni ishritrenom ponašanju. Upravo zbog toga su nezgode, nesreće pa čak i tuče mnogo učestalije u ovom periodu. Takođe će retrogradni Mars povećati verovatnoću od nesreća pa bi najbolje bilo da ono skakanje padobranom odložite za kasnije.

3. Okrenite se kompromisima

Nemoguće je da čitavih 11 nedelja ni jednom ne dođete u situaciju da se s nekim ne slažete. Sasvim je prirodno da dođe do sukoba mišljenja ili želja, a ovo jhe idealan period da malo radite na kompromisima. Ako je retrogradni Mars dobar za nešto, onda je to upravo vežbanje strpljenja i pronalaženja zajedničkog jezika – jer će puko svađanje imati mogo gore posledice nego u „normalnom“ periodu.

4. Razmislite o svom ponašanju

Znamo da ovo zvuči kao popovanje, ali retrogradni Mars vam pruža dobru priliku da razmislite o onim stvarima koje radite pogrešno, i da pokušate da ih bar malo popravite. U prevodu, ako često sa kolegama komunicirate agresivno, možda je sada vreme da vežbate smireniji ton. Često idete na sastanke, ali sve sve zaršava nakon jedne večeri? Možda je to zato što se bacate na seks prerano –  a sada biste mogli da isprobate malo drugačiju taktiku. Na kraju krajeva, čak i ako ne „upali“ uvek za to možete da optužite retrogradni Mars.

5. Postavite nove ciljeve

Zatvorite oči i izdvojite vreme da dobro razmislite o svom životu i o tome šta su vam ciljevi na sledećim poljima: karijera, zdravlje, novac, ljubav, seks. Da li su vam ciljevi dobri i realni? Koje promene bi vas učinile srećnijima i pozitivnijima? Iskoristite ovaj period da osmislite šta želite da menjate – ali u proces menjanja se bacite tek posle.

Pogledajte i...