Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

PROVERENO NAJBOLJI Ovo je najbolji način da smanjite obim struka

Masno tkivo na stomaku kod mnogih izaziva osećaj nezadovoljstva fizičkim izgledom, ali o...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Masno tkivo na stomaku kod mnogih izaziva osećaj nezadovoljstva fizičkim izgledom, ali ono takođe može da utiče i na zdravlje. Posledice mogu biti dijabetes, hormonski poremećaj, visok pritisak, problemi s plodnošću, štitnom žlezdom, te mnoge druge bolesti.

Ovo je najbolji način da smanjite obim struka

Naime, što je više masnog tkiva na području trbuha, to je manja proizvodnja hormona adiponektina koji smanjuje stres i upale, a ujedno je povezan s hormonom za kontrolu apetita – leptinom. Time se povećavaju rizici od upalnih procesa u organizmu i prejedanja.

Ukoliko želite da smanjite obim struka i poboljšate zdravlje, držite se ovih smernica: smanjite unos ugljenih hidrata, povećajte unos zdravih masnoća i proteina, pojačajte kretanje, jedite manje obroka u više navrata. Uz ove glavne korake, od velike koristi će vam biti i sledećih 10 saveta:

1. Pođite u šetnju
Dogovorite se s prijateljicom ili prijateljem zašetnju, umesto kafe i sedenja, tako da istovremeno možete i da razgovarate i da se krećete. Biće vam mnogo zabavnije. Umereno hodanje pomoći će kod gubitka težine, a ako se odlučite za brzo hodanje, tada će se uz veću potrošnju kalorija ubrzati i sagorevanje masti. Vežbanje visokog intenziteta podstiče trostruko brži gubitak visceralne masti – opasnog masnog tkiva koje okružuje unutrašnje organe, a može da uzrokuje dijabetes, srčane bolesti i visoki krvni pritisak. Intenzivno kretanje, takođe, podiže nivo hormona koji sagorevaju salo.

2. Povećajte unos vlakana
Za svakih 10 grama vlakana koje pojedete dnevno, vaše telo će sagoreti približno 4 odsto masti. Vlaknima se obično ne pridaje velika pažnja zato što su neprobavljiva i nemaju kalorijsku vrednost, ali kod zdravog mršavljenjavlakna su od velike važnosti. Jedna od ključnih dobrobiti vlakana jeste način na koji kontrolišu brzinuprobave. Vlakna podstiču izlučivanje hormona gladi, poput grelina i CCK, koji odgađaju osećaj gladi nakon obroka. Izvrsni izvori vlakana su povrće, voće, mahunarke i žitarice, a poželjno ih je jesti u celovitom i svežem obliku. Među vlaknima najbogatijim namirnicama su kukuruz, pasulj, leblebije, avokado, integralna testenina, smeđ pirinač, hleb od celovitog zrna, kruška, artičoke, zobena kaša, maline, grašak, brokoli, jabuke, ječam,bademi.

3. Usisavajte
Ne biste poverovali, ali usisavanje je odlično za rad trbušnih mišića. To je dobra vežba za one koji nemaju puno vremena, tako da mogu da spoje lepo i korisno. Osim što ćete očistiti kuću od prašine, grinja i prljavštine, ovo će vam se računati kao fizička aktivnost. Ako želite nešto zahtevnije – kombinujte pokrete napred i nazad prilikom usisavanja s iskorakom. Potrošnja kalorija tokom usisavanja iznosi 190 kcal kroz 60 minuta.

4. Oprezno sa soli
Ukoliko pokušavate da smršate, dobar način je smanjivanje unosa soli. So ne sadrži kalorije ili masti, ali uzrokujezadržavanje vode. Nakon konzumiranja slane hrane, organizam tera vodu iz ćelija u krvotok. Prema vodiču Michele Macedonio i Marie Dunford “The Athlete s Guide to Making Weight” tokom jedne nedelje teoretski možete da smršate oko 1 i po kilograma ako smanjite unos soli na 1-1,5 gram dnevno. Da biste izbegli so, izbegavajte prerađenu i jako slanu hranu. Kod kuvanja koristite začinsko bilje i smanjite uobičajenu količinu soli.

5. Počastite se avokadom
Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama i kalijumom, snižava krvni pritisak i stabilizuje nivo stresa. Studije su mononezasićene masnoće povezale s gubitkom masnih naslaga oko stomaka, što se pripisuje protivupalnim svojstvima ovih masnoća. Iako je avokado bogat kalorijama, one u telu sporo izgaraju i tako smanjuju osećaj gladi. Avokado u kombinaciji s povrćem omogućava bolje iskorištavanje nutrijenata.

6. Izbegavajte slatke napitke
Kalorije koje dolaze iz slatkih napitaka završavaju upravo na vašem trbuhu. Konzumirate li često ove napitke, izbacivanjem te navike možete značajno smanjiti masne naslage i smršati. Sokovi su puni kalorija bez ikakve nutritivne vrednosti. Doprinose debljanju, ali i dijabetesu, karijesu i slabim kostima. Povezani su i s manjkom vitamina A, kalcijuma, magnezijuma i drugih nutrijenata. Njihov ukus utiče na ukusne pupoljke uzrokujući žudnju za hranom. Prema nekim istraživanjima sokovi mogu povećati debljanje za 41 odsto. Zamenite sokove vodom, mineralnom vodom ili nezaslađenim čajevima.

7. Izbacite alkohol
Konzumiranje alkohola povećava nivo kortizola koji šalje masti direktno u trbuh. Jedno alkoholno piće, po količini kalorija, može biti isto kao da ste pojeli kolač. Telo ne može da sačuva alkohol i zato ga odmah metabolizuje. To usporava probavu masti i ugljenih hidrata, te zaustavlja i usporava metabolizam, što uzrokuje debljanje.
Konzumacija alkohola šteti svim organima, a posebno jetri.

8. Grickajte suncokretove semenke
Suncokretove semenke su odličan dodatak ishrani ako želite da smršate, a možete da ih grickate u bilo koje doba. Bogate su snažnim antioksidansom vitaminom E koji se bori protiv toksina i upalnih procesa. Takođe, su i bogat izvor magnezijuma koji smanjuje anksioznost i sprečava rast hormona kortizola. Pomažu zdravlju nervnog sistema, opskrbljuju telo energijom, te poboljšavaju sagorevanje kalorija. Ujedno sadrže proteine, vlakna, vitamine B kompleksa koji su važni za izgaranje kalorija i osećaj sitosti. Bitno je da ih jedete sirove.

9. Pijte više vode
Hidratacija je važan element mršavljenja, a najbolja za to je naravno voda. Mnogi često zanemaruju važnost ispijanja vode. Naime, unos vode utiče direktno na naš metabolizam. U stanju dehidracije metabolizam se usporava, a to usporava i razgradnju masti te olakšava nakupljanje masnog tkiva na trbuhu. Dnevno bi trebalo da popijete oko 2 litra vode, čak i više. Ako vam je to puno, počnite s manjim količinama. Držite uz sebe flašu s vodom i povremeno pijuckajte. Svaki dan povećavajte količinu vode koju treba da popijete sve dok ne dođete do 2 litre. Osećaj gladi ponekad može da znači da ste zapravo samo žedni.

10. Uvucite stomak
Uvlačenje stomaka dok hodate ili radite kućne poslove jednostavan je način za toniranje mišića tokom dana. Kada sedimo ili stojimo uspravnih leđa i ramena, zabačenih unazad, automatski zatežemo stomak. Uvlačenje stomaka se preporučuje i tokom sedenja, u ciklusima vežbi od 3 do 5 puta tokom dana. Vežbajte uvlačenje stomaka dok vam takav položaj ne postane prirodan.

Pogledajte i...