BG:MARATON Evo kako preživeti i izbeći Beogradski maraton

Strogi centar grada biće do popodnevnih sati zatvoren za saobraćaj, dok će Kolarčeva, ...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Strogi centar grada biće do popodnevnih sati zatvoren za saobraćaj, dok će Kolarčeva, Terazije, kralja Milana i deo Trga Nikole Pašića prema Terazijama biti zatvoreni sve do 19 sati.
Pretrčavanje ulice

Evo kako preživeti i izbeći Beogradski maraton, Foto: Rajko Ristić

Centru ćete moći da priđete sa dorćolske strane, kao i Bulevarom despota Stefana ili Svetogorskom.

To znači da je iz Zemuna, sa Novog Beograda i južnih delova grada najbolje da koristite Auto-put, pa zatim Južni bulevar, Ulicu gospodara Vučića, Bulevar kralja Aleksandra, Batutovu i Dimitrija Tucovića.

Iz istočnih delova grada najbolje je da takođe koristite pravac preko Dimitrija Tucovića ili, pak Bulevar despota Stefana.

Gradskim prevozom najlakše će biti doći tramvajskim linijama, koje će saobraćati redovnim trasama uz povremene obustave i delimične izmene.

Autobuske linije iz Batajnice (73), sa Bežanijske kose (74 i 75), Nove Galenike (84) i Novog Beograda (16) završavaće vožnju kod Sava centra, odakle će biti moguće presedanje na tramvaje.

Od Banjice će do Admirala Geprata voziti linija 41A, a na ovom terminusu će završavati i linije sa juga: 23, 37, 51, 52, 53, 56 i 58.

Linije iz Borče i Karaburme (95 i 16) završavaće na Trgu republike, a linije sa Zvezdare (65 i 77) do Studentskog trga.

Trolejbusi 19, 21, 22, 29 i autobusi sa linije 31 kretaće sa Slavije, dok će linije 24, 26, 27, 37 i 44 u oba smerta saobraćati preko Trga republike Makedonskom, Dečanskom i Bulevarom kralja Aleksandra.

Linije iz pravca Ledina i Surčina završavaće na Bloku 45, odakle će biti moguće nastaviti tramvajima. Linija 607, 611, 612 i 711 završavaće vožnju na Pohorskoj, ali izmenjenom trasom (preko Otona Župančića, a ne Starog merkatora). Autobusi iz Zemun polja i Batajnice (704, 707 i 706) voziće do Keja oslobođenja u Zemunu.

Kako stići do Zemuna i Novog Beograda

S obzirom na to da će Most na Adi biti zatvoren do 16 sati i da je Brankov most deo trase maratona, gotovo jedini način da dođete na levu obalu Save biće Autoput i most Gazela. Neki od glavnih pravaca na Novom Beogradu i u Zemunu biće zatvoreni, pa ćete morati da koristite alternativne trase. Ovo važi i za putnike koji Savu prelaze gradskim prevozom (17, 18, 73, 78, 88, 89 i 94).

U centar Zemuna, kao i u Gornji grad moraćete okolnim putem za vreme trajanja maratona i polumaratona. Najbolje je da se sa Auto-puta isključite kod petlje „11. april“, a zatim ka Zemunu krenete Ulicom Marije Bursać, Gornjogradskom i Ugrinovačkom. Ovaj obilazni put koristiće i autobusi sa linija 17, 18, 78, 84, 85 i 88, dok će linija 73 voziti novosadskim putem do Batajnice.

Glavni pravci ka blokovima uz Savu (Tošin bunar, delovi Vojvođanske i Jurija Gagarina) deo su trase maratona, pa je do krajnjih blokova 45, 61, 71 i 72 najbolje doći Auto-putem i vožnjom preko Bežanijske kose. Tom trasom voziće i linije 89 i 94 i one će umesto Mostom na Adi ići preko Gazele.

Mapu zatvorenih ulica i alternativne pravce možete pogledati OVDE.

Trasa polumaratona obuhvataće Bulevar Mihajla Pupina iz pravca Zemuna sve do Trešnjinog cveta, zatim Bulevar umetnosti i Milutina Milankovića, uključujući i delić Bulevara Zorana Đinića pored crkve na Novom Beogradu. Ulice Omladinskih brigada, Španskih boraca i Antifašističke borbe moći će da se koriste.

Pogledajte i...