facebook
🔔

STRAŠNO, STRAŠNO! Rusija najveća pretnja Evropi jer može da uništi čitave zemlje

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski upozorio je na konferenciji o bezbednosti GLOBSEK da je Rusija za Evropu „egzistencijalna pretnja“.
On je naveo da Rusija ima potencijal da uništava čitave zemlje, dok terorizam ni Islamska država nisu takva pretnja.

„Postoje egzistencijalne i neegzistencijalne pretnje. Ponašanje Rusije je očigledno egzistencijalna pretnja zato što može da uništava države. I postoje neegzistencijalne pretnje kao što je terorizam i veliki migracijski talasi“, rekao je Vaščikovski.

Islamsku državu poljski ministar je svrstao u vrlo ozbiljne pretnje, ali „neegzistencijalne po Evropu“, a zbog „egzistencijalne“, kakva je Rusija, ponovo je pozvao da se hitno pojača istočno krilo NATO i izrazio nadu da će samit NATO u Varšavi u julu izaći u susret tim očekivanjima pre svega Poljske baltičkih zemalja, bivših sovjetskih republika.

Pročitaj. Važno je.

Dragi posetioče, ako uživate u našem sajtu, bilo bi stvarno super da isključite blokator reklama, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane. Odbijamo da blokiramo sadržaj korisnicima Ad Blocker dodatka, zato Vas najlepše molimo da isključite AdBlock ili bilo koji drugi blokator reklama.

„Očekujemo prisustvo, prisustvo, prisustvo. Prisustvo trupa iz raznih zemalja NATO moglo bi da bude simbol odlučnosti NATO da brani svoje istočno krilo. Možemo da razgovaramo o razmerama tog prisustva“, kazao je Vaščikovski.

Na panelu posvećenom budućnosti NATO češki ministar odbrane Martin Stropnjicki složio se sa Vaščikovskim da Rusija jeste pretnja i da to treba reći bez licemerja, ali da Rusiju ne treba gurati u izolaciju, jer je globalne bezbednosne izazove potrebno rešavati zajedno sa njom.

„Rusija je ponovo demonstrirala sposobnost da prebacuje desetine hiljada svojih vojnika na velike udaljenosti za kratko vreme. Rusija označava Zapad, a posebno NATO kao svog neprijatelja. Rusija to priča godinama. Ruski javni dokumenti zvaničnu vojnu strategiju NATO opisuju kao pretnju po rusku bezbednost“, rekao je Stropnjicki.

Češki ministar odbrane ocenio je da je epicentar sadašnjih tenzija Baltičko more gde Rusija testira odbrambene kapacitete NATO, budnost i volju da brani svoj prostor u vazduhu i na moru, a u pretnje je uvrstio i „hibridni rat“ i rusku propaganda, ali je takođe dodao da Rusiju ne bi trebalo gurati u izolaciju.

„Nemojmo izolovati Rusku Federaciju. Premda je komplikovano kako neizolovati nekog ko sistematski izoluje sam sebe. Trebalo bi ponovo da bude partner. U svakom slučaju lopta je sada na strani Rusije“, kazao je Stropnjicki.

11. GLOBSEK, trodnevnu srednjeevropsku konferenciju o bezbednosti od 15. do 17. aprila u Bratislavi otvorio je danas predsednik Slovačke Andrej Kiska.

O izazovima za bezbednost, o budućnosti NATO, teorizmu i migracijskoj krizi razgovara oko 1.000 zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija i eksperata za bezbednost iz 70 zemalja sveta. Iako je to uglavnom evropska konferencija, na njoj je ove godine, zbog izbegličke krize i terorizma islamskih fundamentalista, više zvanica sa Bliskog istoka.

Učešće na GLOBSEKU potvrdili su i predsednici Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Slovačke, a među glavnim govornicima je bivša američka ministarska spoljnih poslova Medlin Olbrajt.

Ruska vojska, Foto AP

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar