facebook
🔔

MORATE VIDETI: Rešena jedna od najvećih prirodnih misterija

Rešena je jedna od najvećih zagonetki u prirodi – ona o kraljevskom leptiru.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici veruju da su otkrili kako funkcioniše unutrašnji kompas kraljevskog leptira, odnosno kako se prostorno orijentišu tokom migracije svake jeseni i lete baš u smeru jugozapada. Naime, nikada nije bilo objašnjeno kako mozak leptira prima i obrađuje informaciju o lokaciji, odnosno kako zna gde treba da letji.

Pročitaj. Važno je.

Dragi posetioče, ako uživate u našem sajtu, bilo bi stvarno super da isključite blokator reklama, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane. Odbijamo da blokiramo sadržaj korisnicima Ad Blocker dodatka, zato Vas najlepše molimo da isključite AdBlock ili bilo koji drugi blokator reklama.

Svake godine kraljevski leptiri lete hiljadama kilometara sa severa američkog kontinenta, iz Kanade u toplije krajeve Meksika. Reč je o zaista posebnoj vrsti ovih prekrasnih insekata – u jednoj godini žive čak četiri generacije monarha, a najduže živi upravo ona koja učestvuje u seobi koja počinje u ranu jesen.

„Kompas leptira daje dve informacije – koje je doba dana i koja je pozicija sunca – kako bi znali gde je jug. Želeli smo da saznamo kako kraljevski leptir obrađuje ove dve različite informacije i svake jeseni leti na jugozapad“, rekla je Eli Šlizermanof, voditeljka istraživanja.

Monarsi koriste svoje velike oči kako bi videli poziciju sunca ali to im nije dovoljno da bi odredili smer kojim treba da lete- treba im i informacija o tome koje je doba dana. Kao i sva druga bića, naime, imaju svoj unutrašnji sat koji se nalazi u pipcima, a koji određuje fiziološke potrebe i ponašanje u određeno doba dana.

Kraljevski leptir ima i jedinstven mehanizam – tačku razdvajanja koja kontroliše treba li ‘monarh’ da krene levo ili desno kako bi uhvatio smer jugozapada. Kako se menja doba dana, tako se mijenja i pozicija te tačke u vidnom polju leptira. Ovi leptiri nikad ne prelaze tačku razdvajanja, zbog čega ne pronalaze ni prečicu kako bi došli do cilja, a i ako slučajno skrenu sa puta, povratak na rutu je spor i dugotrajan, pišeTelegraph.

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar