facebook
🔔

Nemačka naučnica objasnila zašto Bog postoji: Ova 3 filozofska pitanja to dokazuju

molitva, bog, foto Shutter

Profesorka teorijske fizike na Univerzitetu u Darmštatu u Nemačkoj, Barbara Drosel, navela je da veruje da je Bog stvorio univerzum.

„Imala sam 13 godina kada sam odlučila da želim da postanem naučnica.Tada sam pokušala da čitam Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Uživala sam u čitanju naučne fantastike, a moja nastavnica matematike i fizike mi je bila idol. Mislim da je nauka nešto fantastično i da je razumevanje prirode veoma nagrađujuće“, rekla je Droselova.

Pročitaj. Važno je.

Dragi posetioče, ako uživate u našem sajtu, bilo bi stvarno super da isključite blokator reklama, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane. Odbijamo da blokiramo sadržaj korisnicima Ad Blocker dodatka, zato Vas najlepše molimo da isključite AdBlock ili bilo koji drugi blokator reklama.

Ona kaže da zakoni prirode postoje od postanka univerzuma, a za zakone fizike tvrdi da ne oslikavaju u potpunosti zakone prirode.

„Zakoni fizike su idealizacija, pretpostavka koja radi dobro, ali je ograničena u smislu validnosti. Na primer, Njutnovi zakoni imaju ograničenja u kvantnom svetu mada u svakodnevnim uslovima rade sasvim dobro. Dakle, pošto su zakoni prirode u neku ruku pretpostavke, ne smemo bazirati mišljenje o svetu na osnovu njih. Isto tako moramo napraviti razliku između naučnih zaključaka i filozofskih teorija. Na primer, mnogi ljudi kažu da je nepostojanje Boga naučni zaključak. Međutim, to je samo filozofska interpretacija“, navodi Droselova.

Droselova tvrdi da, iako naučnici veruju da je univerzum nastao Velikim praskom pre 13 milijardi godina, ona veruje da je univerzum zajedno sa zakonima prirode stvorio Bog.

„Naučnici su i sami dokazali da je uslov za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduslova koje je univerzum morao naštimati. Zar nije logično da postoji neko ko je te preduslove naštimao“, rekla je ona.

Naravno, ona tvrdi i da samo naštimavanje nije dokaz da Bog postoji jer nije na nauci da to zaključi, već je to veoma ubedljiva filozofskainterpretacija naštimavanja.

Droselova takođe tvrdi da ne veruje u mogućnost postojanja više univerzuma, iako ne isključuje tu mogućnost. Ona smatra da je postojanje više univerzuma samo alternativa verovanju u Boga jer ako Bog ne postoji, onda su zakoni prirode najviša sila u univerzumu.

Ipak, na pitanje da li bi mogla da dokaže da Bog postoji, Droselova je rekla da Bog nije predmet naučnih istraživanja niti matematičkog dokazivanja, te da se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Droselova kaže da postoje tri filozofska pitanja koja daju dobar razlog za postojanje Boga:

1) Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kom se stvari dešavaju, sasvim je logično da je neko te zakone stvorio.

2) Zašto naši umovi mogu da razumeju ove zakone? Očigledno je da je Bog želeo da ih razumemo.

3) Zašto je život u univerzumu moguć? Poznato je da izvesne vrednosti moraju biti usko naštimovane da bi nastao život u univerzumu. Objašnjenje iz matematičkog ugla je da postoji mnoštvo univerzuma sa različitim vrednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Droselova je dala komentar i na Hokingovu „teoriju svega“ koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode. Ona je rekla da je takva teorija suviše „redukcionistička“ i da elektromagnetizam i gravitacija ne mogu da budu osnovne sile prirode jer oni ne bi ni postojali bez zakona univerzuma.

Ona je dodala i da teorija evolucije ne mora da bude kontradiktorna sa postojanjem Boga.

„Činjenica je da sav život ima zajedničko poreklo i da je vremenom evoluirao. Teorija evolucije je samo mehanizam menjanja vrsta kroz vreme. Prihvatanje te teorije ne mora da znači da Bog ne postoji“.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

(Webtribune.rs)

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar