facebook
🔔
Dopunski lokalni izbori u Srbobranu. Na fotografiji SNS Srbobran

Regularnost izbora dovedena u pitanje: U Priboju više glasača nego ljudi

Ukupan broj birača u Republici Srbiji takođe je sumnjiv kada se ima u vidu da je prijavljeno 6.734.802 birača dok je ukupna populacija oko 7.186.862 ljudi

Na predstojećim izborima 24. aprila u Srbiji, prema zvaničnom biračkom spisku u Priboju pravo glasa ima 1.125 građana više nego što ova opština uopšte ima stanovnika.

Dragi posetioče, ako uživate u našem portalu, bilo bi stvarno super da isključite adblock, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane.

Statistički gledano broj stanovnika u ovoj pograničnoj opštini u poslednjih 14 godina naglo opada, a s druge strane, situacija u biračkom spisku je manje više ista, razilika je u nekoliko desetina birača .

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine opština Priboj ima 27.133 stanovnika, a u zvanični birački spisak upisano je 28.258 građana sa pravom glasa, 1.125 više od broja stanovnika.
Nebojša Mandić, Plakat SNS u Srbobranu

Foto: Nebojša Mandić, Plakat SNS u Srbobranu

Opština Priboj je na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, pa ovakvoj situaciji doprinosi i dvojno državljanstvo. Ovi gradjani ne žive u Priboju, nisu obuhvaćeni popisom, ali su upisani u birački spisak. Najčešće su to građani susednog Rudog ili Višegrada, koji pripadaju Republici Srpskoj, odnosno BiH, pojašnjava Milan Živković, saradnik za birački spisak u opštini Priboj, paradoks da je broj birača veći od broja onih koji zaista žive u Priboju

„Deo stanovništva BIH gravitira direktno prema opštini Priboj. Na kilometar je selo Mokronozi koje pripada BIH, tu su i Bjelo Brdo, Uvac. Stanovnici sa ove teritorije su većinom bili zaposleni u pribojskim firmama, po tom osnovu ostvarili su i penziju, dobili stanove. Posle raspada Jugoslavije ovi gradjani su regulisali državljanstvo, odosno imaju dvojno državljanstvo, imaju lične karte, pasoše, prijavu prebivališta u Priboju i na osnovu toga su i upisani u jedinstveni birački spisak“, kaže Živković.

Jasmin Hodžić menadžer pribojskog LDP-a, ne osporava zakonsko pravo ovih gradjana da glasaju, ali, kako kaže, nelogično je da oni koji ne žive u Priboju učestvuju u kreiranju političkog života tog grada, pa i Srbije.
Marina Lopičić, Izbori

Foto: Marina Lopičić, Izbori

„Mi osporavamo pravo ljudi koji ne žive u Priboju, koji ne žive u Srbiji, koji ne plaćaju poreze ovoj državi, da na direktan način utiču na izbor političkih predstavnika gradjana Srbije i gradjana opštine Priboj.“

Marijana Bjelić, predsednica Socijaldemokratske stranke u ovoj opštini je mišljenja da se na ovaj način može dovesti u pitanje i regularnost izbora.

„Zato je opravdano i neophodno sumnjati u redovnost ažuriranja biračkog spiska, i sasvim je opravdano sumnjati da li su izboru u Priboju regularni.“
Marina Lopičić, Izbori

Foto: Marina Lopičić, Izbori

Manje stanovnika od broja birača saradnik za birački spisak Milan Živković objašnjava i činjenicom da se sve više stanovnika iseljava u inostranstvo, i oni su kao gradjani Srbije sa legitimnim ispravama, ličnim kartama, pasošima, još uvek registrovani sa prebivalištem u opštini Priboj i svi upisani u birački spisak, a nisu se popisali po poslednjem popisu, te da i mnogi građani Priboja koji i sada žive u Priboju, za vreme popisa nisu popisani, jer su u potrazi za poslom najčešće na crno radili u drugim gradovima Srbije i Crne Gore.

Ukupan broj birača u Republici Srbiji takođe je sumnjiv kada se ima u vidu da je prijavljeno 6.734.802 birača i ukupna populacija od oko 7.186.862 ljudi.

(Radio Slobodna Evropa)

Loading...

EPIZODA NE RADI?


Komentari

Komentara

Ostavite komentar

ponovo rodjen, ponovo rodjen 20, ponovo rodjen 15, serije.online, ponovo rodjen nova tv, turske serije, epizoda sa provodm, epizode, serije, serije sa prevodom, serija sa preovodm online, najnovije vesti, dnevna doza lepog, komicni statusi, ispovesti, ispovesti dana, vesti, sokantno, vic dana, vicevi, vicevi dana, chat dana, chat,chat slike, gifovito, filmoviko, smesni gifovi, gif, gifovi, tuzni gifovi, sexi chat, seksi gifovi,poznati, bahar, taj zivot je moj, paramparca, slomljeni,crna ljubav, elif, elif turska serija, bh vjesnik, movtex,natabanu, nadlanu, navidiku, balkan, Zanimljivosti,Filmovi, Humor, Zabava, Sport, Muzika, Automobili, Zdravlje, Religija, vicevi, text, opis, video, serija s prevodom,necete verovati, seksi price, sex price, price za odrasle, ispovesti, sex ispocesti, humor vicevi, telegraf, ispovesti.com,