facebook
🔔

Kako se kafa naručuje u Italiji?

Kafa je toliko važan deo italijanske kulture da je pomisao da neko ne pije kafu Italijanima podjednako strana kao ideja da strancima treba objašnjavati pravila o ispijanju ovog napitka u njihovoj zemlji.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako želite da izbegnete čudne poglede u kafićima širom Italije, naučite ovih nekoliko jednostavnih pravila, objavljenih na sajtu britanskog Telegrafa:

Dragi posetioče, ako uživate u našem portalu, bilo bi stvarno super da isključite adblock, jer on omogućava i nama i vama da ovaj sajt opstane.

1. Mleko je rezervisano samo za jutro

Kapućino, kafe late, late makijato i sve ostale vrste omiljenog napitka na svetu s mlekom u Italiji se piju isključivo ujutro, pre 11 sati. Napici koji sadrže mleko takođe se nikada ne konzumiraju nakon obroka.

2. Izbegavajte eksperimentisanje

Ne tražite mint frapućino i slične ludorije – Italijani se drže jednostavnih recepata. Jedini izuzetak su Napulj – u kojem se služi “caffè alla nocciola” (espreso sa kremom od lešnika) i Milano, gde možete popiti “marocchino” – vrstu ‘obrnutog’ kapućina (dno čaše posipa se kakaom, zatim preliva penušavim mlekom i na kraju zaliva kafom).

3. Nikada ne tražite “espreso”

Ne koristite reč “espreso” jer ona u Italiji predstavlja isključivo tehnički termin – ne onaj koji je u svakodnevnoj upotrebi. Umesto toga, jednostavno naručite “un caffè”.

4. Dvostruki problem

Možete naručiti “caffè doppio” (ili dupli espreso) ako želite, ali imajte na umu da Italijani nemaju naviku da piju ovu vrstu kafe. Tačno je da piju mnogo kafe, ali to uvek čine u malim i jakim dozama.

5. Budite jasni i glasni

Italijanski kafići često su prepuni, a radna snaga oskudna, tako da mušterije neće moći da računaju na to da će konobari da ih tetoše. Zaputite se samouvereno do šanka i pozovite barmena čak i ako je leđima okrenut ka vama.

6. Ne sedajte

Italijani imaju običaj da kafu za šankom popiju brzo, stojeći. Kafa koja se služi za stolovima može biti i nekoliko puta skuplja.

7. Neki to vole vruće

Ako želite da kafa koju ste naručili bude vrela, naručite “caffè bollente”.

8. “Dozvoljena” pića

Osim “svetog trojstva” – kapućino, kafe late i kafe makijato/late makijato, piju se i “caffè corretto” (s dodatkom brendija), “caffè freddo”/”cappuccino freddo” (ledeni espreso ili ledeni kapućino; najčešće se služe zaslađeni), a možete naručiti i “un caffè lungo” ili “un caffè ristretto”, ukoliko želite više ili manje vode u vašem espresu.

9. Račun

U većini kafića moraćete prvo da platite porudžbinu, a zatim račun pokažete barmenu, koji će vam poslužiti piće. Ukoliko niste sigurni kakvo pravilo važi u ugostiteljskom objektu, najbolje bi bilo da prvo sačekate nekoliko minuta sa strane i za to vreme osmotrite situaciju.

Povodom aktuelnih dešavanja i reakcije nadležnih na sajt Serije.rs ekipa Balkan Portala vas obaveštava o

Uslovima korišćenja i autorskim pravima

Balkan Portal je sajt koji pruža usluge besplatnog prikazivanja linkova video snimaka putem iframe HTML oznake i čitanja vesti i ostalih zabavnih sadržaja. Nijedan video snimak koji se može videti na www.balkanportal.net se ne nalazi na serverima našeg sajta. Svi video snimci se hostuju na sajtovima poput YouTube, Google, Yahoo, i ostali ... Samim tim sajt www.balkanportal.net nije odgovoran za legalnost istih i kršenje autorskih prava. Ukoliko ima snimaka za koje smatrate da krše vaša autorska prava molimo vas da se obratite sajtovima na kojima se hostuju takvi snimci i prijavite ih kako bi isti bili uklonjeni. To će prouzrokovati i uklanjanje sa sajta www.balkanportal.net. Svaki neprikladan snimak možete prijaviti i na kontakt stranici portala www.balkanportal.net/kontakt i nakon provere on će biti uklonjen iz baze našeg sajta (ali će i dalje biti dostupan na drugim sajtovima, sve dok se potpuno ne ukloni sa servera, npr. YouTube).

Komentari

Komentara

Ostavite komentar