Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

Ukradena slika iz porodilišta objavljena Facebook-u. Srbija u rastrojstvu!

Kada je Tijana Banović iz Raške objavila fotografiju svoje tek rođene ćerke na jednom ...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Kada je Tijana Banović iz Raške objavila fotografiju svoje tek rođene ćerke na jednom internet forumu pre pet godina, nije ni pomišljala da bi slika njenog slatkog zamotuljka mogla da postane viralna. I to iz sasvim pogrešnog razloga.

Nakon pet godina sliku svog deteta pronašla je na jednoj Fejsbuk grupi

Ponosna na to što je upravo postala majka, Tijana je par meseci nakon porođaja napisala priču o svom iskustvu u trudnoći i uz nju objavila fotografije svoje ćerke. Nakon skoro pet godina pronašla je te iste slike na Fejsbuk stranici koju prati preko 105.000 korisnika, uz komentar koji bi trebalo da motiviše korisnike ove društvene mreže da lajkuju i dele fotografiju na svojim profilima.

– Nakon šetnje sa decom sela sam za kompjuter i primetila da me je prijateljica tagovala na mojoj slici iz porodilišta. Bila sam šokirana jer je u komentaru ispod moje privatne fotografije pisalo da je moja ćerka upravo rođena i na osnovu te fotografije tražili su lajkove. Kontaktirala sam administratore, ali mi nisu ništa odgovorili, a kada sam ih javno ispod te slike pitala zbog čega su iskoristili privatnost moje porodice, blokirali su me, a pitanje izbrisali – požalila nam se Tijana.

Ubrzo je slika njene ćerke postala viralna, jer ovo nije bila jedina stranica na Fejsbuku na kojoj je objavljena. Neko od administratora jedne od stranica koje su šerovale ovu fotografiju joj se javio i opravdao da dotičnu sliku nije skinuo s njenog privatnog Fejsbuk profila, već sa foruma na kome je to objavila pre pet godina, ali gde je sadržaj još uvek vidljiv i slobodan za korišćenje.

Pozvali smo Jovana Šikanju sa portala E-sigurnost da nam prokomentariše ovaj slučaj.

– Ukoliko neko iskoristi privatne fotografije u promotivne svrhe, to se smatra prekršajem uslova korišćenja s pravne strane. Svakako je veoma bitno šta tačno piše u uslovima korišćenje određenog medija ili u ovom slučaju internet foruma. Sa stanovišta bezbednosti, ne bi trebalo da se oslanjamo na uslove korišćenja, već da fotografije koje ne želimo da drugi koriste ili zloupotrebljavaju jednostavno ne objavljujemo na internetu. Dotičnoj ženi je šteta očigledno načinjena, a iza toga može da stoji i dugačak sudski proces, ali generalno nikada ne bi trebalo da svojim učešćem na internetu olakšavamo onima koji bi hteli da nam naude – objasnio nam je sagovornik.

Tijana na svom Fejsbuk profilu ima oko 800 prijatelja i kaže da veruje da na ovoj društvenoj mreži nema opasnosti jer mahom sve svoje prijatelje poznaje i da se uglavnom radi o porodičnim prijateljima koji takođe imaju decu. Ipak, navodi da ubuduće nikada neće objavljivati lične fotografije na drugim internet platrormama i da će se svakako posavetovati i s advokatom povodom ove neprijatne situacije.

Pogledajte i...