BOSANSKOJ DEVOJČICI POSLAO PORUKU – NE ODUSTAJ: 20 godina kasnije ga srela u Umagu…

  Tuzlanka Lejla Husagić, perspektivna teniserka pred kojom je bila obećavajuća sport...

   Pogledajte sve epizode ove serije
Andrej Agasi, foto Profimedia 
Tuzlanka Lejla Husagić, perspektivna teniserka pred kojom je bila obećavajuća sportska karijera, morala je da prestane sa tenisom zbog povrede, ali i njen san se ostvario u 34. godini kada je srela Andrea Agasija, 20 godina pošto mu je pisala kao 14-godišnjakinja.

Zajedno s vršnjacima iz Teniskog kluba Sloboda Lejla je davne 1994. sanjala o velikim turnirima i pobedama, ali dok se oni uglavnom poistovećivali sa Monikom Seles, Stefi Graf ili Samprasom, ona je maštala o Andreju Agasiju.

„Andre Agasi mi je bio centar sveta, uživala sam da gledam svaki njegov meč. Ta lakoća pokreta toliko me se dojmila da sam pokušavala da kopiram njegovu igru, naročito onaj dvoručni bekhend“, priseća se Lejla.

Naime, Lejla se u Umago 16. jula srela sa svojim idolom posle 20 godina otkako je dobila pismo od njega.

Film nabijen snažnim emocijama odvrtio se 20 godina unatrag, oživele su slike i jedno magično pismo koje je Lejli promenilo život.

„Sve je počelo nagovorom mojih trenera Miška Đuranovića i pokojnoga Brace Đuranovića. Kada su videli koliko sam fascinirana Agasijem, koliko puno pričam o njemu, rekli su mi neka mu pošaljem pismo jer nemam šta da izgubim. Pronašla sam njegovu adresu u Monte Karlu i sročila poruku. Budući da je bio rat, nisam mogla da znam hoće li uopše otići iz Bosne“, priča Lejla.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

Kako su prolazili meseci, mlada teniserka već je zaboravila na svoje pismo. Dve godine kasnije, u januaru 1996, Lejlin život se okrenuo naglavačke.

„Vraćam se s treninga i vidim mamu kako mi maše iz daljine. Nije mi bilo jasno zbog čega je toliko uzbuđena. Kad ono, kod kuće me čeka pošiljka, šalje je Fondacija Andrea Agasija. Na moje ime i prezime! Unutra je pismo u kojemu piše da je Andre dobio moju poruku i da mi želi pomoći. Poslaće mi tenisku opremu, samo im moram vratiti pismo kako bi bili sigurni da su ga poslali na tačnu adresu“, priča Lejla.

Nešto kasnije stigla joj je Agassijeva potpisana fotografija i reket s posvetom: “Lejla, nikad ne odustaj. Bog te blagoslovio. Andre Agasi”.

Prošlo je tačno 20 godina pre nego što je priča dobila dirljiv epilog. Kada je čuo da će Andre Agasi gostovati u Umagu, Lejlin muž Jasenko Elezović povukao je sve moguće veze kako bi došao do njega.

U subotu poslepodne Lejla je upoznala Andrea. Zbog neviđenog haosa susret je trajao vrlo kratko, ali njoj su se ti trenuci činili kao večnost.

„Zamislite da celi život imate jednu želju i ona vam se konačno ostvari. Kada sam došla do Andrea, doslovno sam se izgubila. Nisam znala šta da kažem. Pokazala sam mu sliku i rekla da mi je davno poslao reket. On me samo gleda, smeška se i nešto govori“, ispričala je Lejla.

Jutarnji

Pogledajte i...