(VIDEO) NAJGORI OD NAJGORIH: Ko su najopasniji robijaši, ruski ili američki?

  Razni kriminalci, od serijskih ubica, pedofila i ostalih osuđenika dele ćelije u najo...

   Pogledajte sve epizode ove serije
američki robijaši, Sen Kventin, Youtube 
Razni kriminalci, od serijskih ubica, pedofila i ostalih osuđenika dele ćelije u najozloglašenjim zatvorima u Americi i Rusiji. Evo priče o najopasnijim u te dve zemlje

Američki filmovi su nam pružili kakvu, takvu sliku života u američkim zatvorima. Koliko je slika Holivuda bliska stvarnosti? Ekipa “Nacionalne geografije” je napravila serijal dokumentarnih filmova o zatvorima širom sveta. Među njima su bili zatvori u Americi i Rusiji, a ekipa je uspela da zaviri iza rešetaka i napravi priču o robijašima koji služe kazne.

U Americi su posetili jedan od zatvora sa maksimalnom bezbednošću, ozloglašenom “Sen Kventinu” u Kaliforniji. To je najstariji zatvor u Americi, a otvoren je 1852. godine. U njemu se i dalje izvršavaju smrtne kazne, a podatak da u njemu postoji i gasna komora dovoljno govori na koji način su egzekucije nekada vršene.

Ipak, poslednje ubistvo na tako svirep način izvršeno je 1996. godine, što ne deluje daleko, ali imajte u vidu da je to bilo pre dve decenije. Danas se smrtne kazne sprovode na drugačiji način, ubrizgavanjem smrtonosne injekcije.

Ovaj zatvor je postao poznat i širom sveta zahvaljujući brojnim filmovima, knjigama, ali i po tome što su se u njemu održavali koncerti, prvenstverno čuvena svirka Džonija Keša koja je ušla u pop kulturu kao prva koja je za cilj imala da pruži pravo glasa osuđenicima.

U zatvoru se često dešavaju obračuni raznih kriminalnih grupacija, jer su oni i u zatvoru podeljeni u bande.

Sa druge strane globusa, u Rusiji su posetili čuveni “Crni delfin”, koji se nalazi u blizini granice sa Kazahstanom. To je jedan od najstarijih zatvora u Rusiji, a u njemu kaznu služi preko 700 najokorelijih robijaša, pedofila, silovatelja, terorista i serijskih ubica.

Ne treba posebno napominjati da su u “Crnom delfinu” zatvorenici pod strogom kontrolom. Ono što izdvaja taj zatvor od ostalih jeste način na koji policajci izvode zatvorenike iz ćelija. Naime, robijašima su ruke na leđima i oni su pognuti prilikom hoda, a razlog za to jeste što je u takvom položaju najmanja šansa da osuđenik pokuša da napadne čuvara.

(National Geographic/EPK)

Pogledajte i...