ŠTA KAD PUTNIK UMRE USRED LETA? Ovo su procedura koje se sledi na visini od 10.000 metara

Dragana Milošević učestvovala je u drugoj sezoni rijalitija „Farma“ u koji ...

   Pogledajte sve epizode ove serije
Dragana Milošević učestvovala je u drugoj sezoni rijalitija „Farma“ u koji je ušla kao balerina i bivša devojka Nemanje Stevanovića.
Ako ikako možete, nemojte umreti u avionu. Može biti stvarno nezgodno, kako za vas, tako i za druge.  Godišnje leti oko 3.6 milijardi putnika. Tu i tamo neki od njih i umru za vreme leta.

Različite procedure
Međutim, šta se stvarno događa kada neko umre tokom leta. Koje procedure sledi kabinsko osoblje u slućaju smrti na 10.000 metara?

Neki avioni imaju posebno određene prostore u koje mogu da smeste telo prosečne veličine do sletanja. U drugim se slučajevima telo stavlja negde u prolaz, po mogućnosti dalje od pogleda drugih putnika.

Najvažnije je da je kabinsko osoblje izvežbano da deluje diskretno sa smrću tokom leta. Tela se često prebace u prazan red sedišta ili se stave negde u prolaz iza zastora ili vrata. Nekad se ih prekrije sagom, ali procedure se razlikuju od avio-kompanije do avio-kompanije.

Što dalje od živih putnika
Glavna stvar jeste da se drži što dalje od putnika. Ako poslovna ili prva klasa imaju slobodna mesta, tela se mogu i tamo staviti.

Smrt tekom dugog letaI
Sju Jackman rekla da je njen suprug umro tokom dugog leta između Novog Zelanda i SAD.

„Bili smo u poslovnoj klasi i on je legao spavati i nije se probudio. Kako se nije ustajao pozvala sam stjuardesu koja je zatim pozvala putnika koji je doktor.

On je izveo uobičajena testiranja za znakove života a zatim je proglasio mog supruga preminulim oko četiri sata prije sletanja. Ostao je u sedištu u kojem je spavao, prekriven dekom, a ja sam ležala pored njega i držala ga dok nismo sleteli.

„Zanimljivo, u smrtovnici se navodi kako je mesto smrti let NZ5 između Los Anđelesa i Oklanda”, dodaje Džekmenova.

“U stotine letova to mi se dogodilo samo jednom”, napisao je drugi pilot Dejv Semvel.

„Tokom dugog leta, ako je ostalo slobodnih mesta, kabinsko osoblje ima zavesu koju mogu da povuku preko odeljka od tri sedišta“.

Foto ShutterstockFoto Shutterstock

Mirror

Pogledajte i...