Deca rađaju decu: Trinaestogodišnjak u poodmakloj trudnoći primljen u bolnicu

Trinaestogodišnja devojčica u već poodmakloj trudnoći primljena je u ginekološku klin...

   Pogledajte sve epizode ove serije
Trinaestogodišnja devojčica u već poodmakloj trudnoći primljena je u ginekološku kliniku „Narodni front“ gde će i ostati do porođaja.

Maloletnica je u 38 nedelji trudnoće, i ukoliko sve bude u redu, porođaj se očekuje za dve nedelje.

Prema pisanju medija, devojčica od roditelja nije krila da je u drugom stanju, a majka je svakodnevno posećuje. Devojčica je i udata za 15 -godišnjeg mladića, sa kojim i očekuje dete.

 

Direktorka GAK „Narodni front“, prof dr Snežana Rakić „Blicu“ je potvrdila da su primili mladu trudnicu, ali da detalje ne mogu da iznose u javnost.

„Retko kada se susrećemo sa tako mladom trudnicom. Godišnje bude jedna do dve ovakve rane maloletničke trudnoće – kratko je rekla prof. dr Rakić.

Prema statistici u „Narodnom frontu“ u 2015. godini bilo je 2.293 malolteničkih trudnoća koje su se završila rađanjem dece. Njih 25 je bilo mlađe od 15 godina. Isto tako, 631 devojčica je odlučilo da ne rodi bebu i prekinulo je trudnoću. Od tog broja, dve su bile mlađe od 15 godina.

Inače, prema nezvaničnim podacima, u Srbiji godišnje zatrudni oko 16.000 devojčica mlađih od 18 godina. Iako okviran, ovaj broj treba uzeti s rezervom, jer se znatan procenat prekida trudnoće odvija anonimno, neprijavljeno, u privatnim klinikama.

Najnižu stopu maloletničkih trudnoća imaju Danska, Slovenija i Holandija, dok se u Švajcarskoj godišnje dese u proseku tri ovakva slučaja.

 

(Blic.rs)

Pogledajte i...