SKANDALOZNO Kontrola srpskih vozača i autobusa za ekskurzije otkrila je NOĆNU MORU SVAKOG RODITELJA

U jeku sezone đačkih ekskurzija policija je sprovela opsežnu kontrolu ispravnosti autob...

   Pogledajte sve epizode ove serije
U jeku sezone đačkih ekskurzija policija je sprovela opsežnu kontrolu ispravnosti autobusa i sposobnosti vozača, a rezultati su poražavajući. Čak šestorica vozača, koji su trebali da prevoze decu, bili su u alkoholisanom stanju neposredno pre polaska!

Kako je rekao Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, gostujući na RTS-u, i policija je bila zatečena ovakvim rezultatima alko-testiranja.

– To je neverovatno. Jedan vozač, koji je došao da prevozi decu na ekskurziju, imao je čak 1,1 promila alkohola. Verovatno nije ni on svestan koliko rizikuje živote dece čim je tu gde jeste. On će biti isključen iz saobraćaja, a ono što je jako važno je da je prekršajno odgovorno i pravno lice, dakle prevoznik – rekao je Radenković.

Svaki direktor škole dužan je da najkasnije 48 sati pre polaska dece na ekskurziju prijavi policiji vreme polaska i prevoznika, a onda policija pre nego što autobus krene dođe u kontrolu.

– Kada saobraćajna policija dođe na lice mesta u kontrolu, proverava se uverenje da je vozilo tehnički ispravno, dokumentacija i za vozača i za autobus, vrši se alko-test i da li se poštuju zakonske odredbe o vremenu upravljanja. Čak i kada autobus ima uverenje da je tehnički ispravan, to nije dovoljno da krene na put, već saobraćajna policija obavlja vizuelni tehnički pregled. Proverava se svetlosna signalizacija, da li poseduju svu potrebnu opremu – rekao je Radenković.

I tu je policija naišla na niz nepravilnosti. Kako je naveo Radenković, pronađeno je čak šest autobusa koji nisu bili tehnički ispravni pre polaska na put, od čega četiri zbog neposedovanja odgovarajućih pneumatika.

– Radi se o autobusima koji su imali dokumentaciju da su tehnički ispravni, ali nažalost na licu mesta je slika bila potpuno drugačija – dodao je Radenković.

Za ovakve prekršaje predviđene su zakonske kazne, a policija će utvrditi i odgovornost servisa za tehnički pregled koji su izdali dozvole neispravnim vozilima.

Da bi se svi autobusi prekontrolisali na vreme, neophodno je da direktori na vreme prijave polaske. U suprotnom, autobusi stoje, čeka se policija, a polasci kasne. Naročito je to, kako je rekao Radenković, izraženo u Beogradu, zbog velikog broja škola, gde je u jednom danu krenulo čak 20 ekskurzija.

– Često nailazimo na negodovanja roditelja zbog zadržavanja, ali moram da naglasim da često pregledamo autobuse i pre nego što deca dođu. Poenta je da se deca ne zadržavaju previše i da na ekskurzije krenu na vreme.

(Izvor: blic.rs / RTS)

Pogledajte i...