Senke nad Balkanom – Epizoda 1 – RTS Serija

Senke nad Balkanom je srpska televizijska serija, čiji je autor Dragan Bjelogrlić. Scena...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Senke nad Balkanom je srpska televizijska serija, čiji je autor Dragan Bjelogrlić. Scenario su pisali Danica Pajović, Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović, a po priči koju je napisao Stevan Koprivica. Snimana je od oktobra 2016. do juna 2017. godine. Prva epizoda je premijerno prikazana na prvom kanalu RTS 22. oktobra 2017.

 

Serijal je podeljen u tri sezone i obuhvata period od 1928. do 1940. godine. Prva sezona prikazuje period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature. Sledeća, druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva. Dok je treća sezona bazirana pred sam početak Drugog svetskog rata i raspad Kraljevine Jugoslavije.

Epizoda 1 – Senke nad Balkanom

Kao osnovni ambijent za odigravanje glavne okosnice radnje ovog serijala izabran je Beograd toga vremena. U središtu događanja su i njeni glavni likovi: pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andra Tanasijević Tane i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić.

Beograd je predstavljen kao mesto u kojem se kriminal svodi na klasične pljačke i ubistva, ali u kome najveće probleme ipak prave ratovi opijumskih kartela, kojima je on samo trasa za dalji šverc skupe i cenjene droge ka Evropi i Americi.

Pravi zaplet započinje na jednom maskenbalu, na kojem je okupljen sav „krem“ Beograda, i na kojem se dogodi svirepo i veoma neobično ubistvo. Inspektor Tanasijević ubrzo postaje svestan da je uzrok učestalih jezivih događaja koji počinju da se gomilaju po gradu drevna relikvija – Longinovo koplje (koplje kojim je Isus proboden na krstu) – kojoj se pripisuju mistične moći.

On shvata da postoje ljudi koji su spremni na sve da bi ga se dokopali i upada u kovitlac zločina u koje su umešane sve opskurne interesne grupe Balkana tog vremena: vojska generala Vrangela, NKVD, Crna ruka, VMRO, jugoslovenski komunisti, masoni, bugarski i ruski opijumski karteli, beogradsko podzemlje, tajna nacistička sekta Tuli.

U šestoj epizodi serije „Senke nad Balkanom“ koja je bila prikazana u nedelju uveče na RTS-u saznali smo nešto novo – postoji tajno društvo moćnika koje izgleda stoji iza gnusnih odsecanja glava. Videli smo da je jedan od članova grof Gabriel Mahta koji na kraju epizode mačem odseca glavu prostitutki Mari za potrebe užasnog rituala. I dok su sve okupljene figure bile u crnim odorama pod belim i crvenim maskama, jedna se istakla u beloj odori i maskom drugačijom od drugih… Da, svi smo posumnjali da je Maja Davidović „kriva za sve“. Ipak, ona sama nas je demantovala rekavši da „sve što mislimo NIJE“.

Prateći tragove počinjenih zločina, inspektor se uključuje u opštu poteru za relikvijom sa jednim jedinim ciljem – da je ukloni iz Beograda i spreči dalja stradanja nevinih ljudi.

U uzbudljivoj trilerskoj naraciji, prepunoj obrta i dosad nepoznatih istorijskih događaja, zapravo se oslikava Evropa u predvorju događaja koji će obeležiti 20. vek, sa Beogradom kao neuralgičnom tačkom i mestom u kome su se uvek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svetski interesi.

Uloge u seriji ‘Senke nad Balkanom

Glavne u seriji ‘Senke nad Balkanom‘ potpisuju: Dragan Bjelogrlić kao Inspektor Andra Tanasijević „Tane”, Andrija Kuzmanović kao Inspektor Stanko Pletikosić, Marija Bergam kao Maja Davidović, Aleksandar Galibin kao General Petar Vrangel

senke nad balkanom, senke nad balkanom epizoda 7,
senke nad balkanom online, senke nad balkanom rts serija,
senke nad balkanom epizoda 1, senke nad balkanom epizoda 2,
senke nad balkanom rts, senke nad balkanom rts serija, Ubice mog oca,

Pogledajte i...