Nemanjići - E11 - FINALE

Nemanjići – rađanje kraljevine – Epizoda 11 – RTS Serija

U četvrtoj epizodi serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“, Stefan Ne...

   Pogledajte sve epizode ove serije

U četvrtoj epizodi serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“, Stefan Nemanjić se ženi Evdokijom, koja dolazi sa vizantijskog dvora. Evdokija je mlada i lakomislena, sklona igri i zabavi, što Stefan smatra nedopustivim ponašanjem. Ljudi iz Stefanove pratnje budno paze da joj se jedan od mladića, sa kojima je Evdokija na izletu, ne približi previše.

U prvoj polovini četvrte epizode, pod nazivom „Otac zove“, pojavljuju se glumci koje smo gledali i u prethodnim epizodama (Miloš Đurović kao Stefan, Milan Marić kao Vukan i Jovana Gavrilović kao Raška).

Prošlo je više godina u naraciji serije i taj vremenski skok je doveo do toga da će ih u ulogama „zameniti“ Vojin Ćetković (Stefan), Nebojša Glogovac (Vukan) i Nada Šargin (Raška).

Stefan se u ovoj epizodi ženi vizantijskom princezom Evdokijom čijeg oca Aleksija III Anđela igra Slobodan Beštić. Iako je Aleksije III Anđeo u istoriji zabeležen kao vladar slabe volje njegov doprinos srpskoj crkvi na Svetoj gori je veliki. Zbog toga što se 4. marta održavaju izbori u Beogradu, odlučeno je da serija „Nemanjići – rađanje kraljevine“ bude prikazana večeras (3. marta). U galeriji pogledajte fotografije iz nove epizode

Početak priče vraća nas u Niš, 1165. godine, gde na poklonjenje vizantijskom caru Manojlu Komninu dolaze Stefan Nemanja (Mladen Nelević) i njegova tri brata, Tihomir, Stracimir i Miroslav. Manojlo Komnin daje najveće povlastice Nemanji, što će izazvati nezadovoljstvo kod njegove braće.

Ana, Nemanjina supruga (Dubravka Mijatović), plaši se da će to da izazove ljubomoru kod njegove braće. Nemanja je razuverava. Ima veliko poverenje u braću i na njihov poziv odlazi u Ras. Međutim, u Rasu ga braća zarobe i zatvore u pećinu. Kada se posle izvesnog vremena Nemanja izvuče iz pećine on od naroda traži – i dobija – pristanak za početak borbe za spas i slobodu svih porobljenih srpskih zemalja…

Nemanjići – Epizoda 3 – Rađanje kraljevine

Ana, Nemanjina supruga (Dubravka Mijatović), plaši se da će to da izazove ljubomoru kod njegove braće. Nemanja je razuverava. Ima veliko poverenje u braću i na njihov poziv odlazi u Ras. Međutim, u Rasu ga braća zarobe i zatvore u pećinu. Kada se posle izvesnog vremena Nemanja izvuče iz pećine on od naroda traži – i dobija – pristanak za početak borbe za spas i slobodu svih porobljenih srpskih zemalja…

Serija o dinastiji Nemanjića počela je sa prikazivanjem 31. decembra 2017 u 20 časova na prvom programu RTS-a. Videli smo prvu epizodu serije „Nemanjići, rađanje kraljevine“, rađene po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića, koja nam je donela uzbudljiv zaplet dešavanja.

Ekranizacija loze Nemanjića i tog dela srpske istorije prvi put je pred gledaocima.
Na početku serije vraćamo se u vreme sticanja moći Nemanjića.

Zanimljivost je ta da će se Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković opet venčati, ali samo u seriji. Jedna glumica je i veliko izenađenje za publiku, s obzirom na to da je, kako kažu, jedna od taletnovanijih srpskih glumica, ali je više prisutna u pozorištima. O kome je reč i šta sve donosi sezona ove serije, pogledajte u videu.

Poslednjeg dana 2017. godine na putovanje u 12. vek vode nas glumci Mladen Nelević, Dubravka Mijatović, Miodrag Krstović, Meto Jovanovski i Goran Sultanović.

Serija „Nemanjići – rađanje kraljevine“, u javnosti je brzo dobila poređnje sa serijom Igra prestola, koja je hit u celom svetu. Glumačku i filmsku ekipu na snimanju redovno su obilazile novinarske, i televizijske ekipe, a nisu je zaobišli ni političari. U javnosti je otvoreno pitanje da li je osim medijskog, taj projekat i od nacionalnog značaja?

Od prve do poslednje klape, novija srpska istorija ne pamti veće uzbuđenje pred emitovanje nekog igranog programa, kakvo vlada pred početak serije Nemanjići – rađanje kraljevine. U javnosti očekivano, poneo je epitet srpski „Game of Thrones“, a kako se poklapa sa obeležavanjem osam vekova od stvaranja srpske kraljevine i – nacionalni.

„Serija koja će služiti onako, više u dnevno političke svrhe, nego što bi trebalo da prikaže jednu dinastiju, koja je po svemu, hajde da ih ne uvredimo, ali da kažemo veoma filmična. Ali mi se čini da će to odigrati ulogu, koju je možda za vreme uspona Slobodana Miloševića odigrao film Boj na Kosovu, ili ako se sećamo, a mislim da se ona i dalje emituje, tokom profesionalizacije vojske i vladavine Demokratske stranke, serija Vojna Akademija“, rekao je novinar Nedeljnika Marko Prelević.

Četiri godine pre emitovanja serije ‘Vojna Akademija’, tadašnji predsednik i lider Demokratske stranke, Boris Tadić, posetio je ekipu na snimanju serije „Selo gori a baba se češlja“. Sadašnji predsednik nije bio na snimanju serije Nemanjići, ali zato poznaje njihovu lozu

„Dakle, Vukan, Stefan Prvovenčani koji je krunisan rimskom krunom 1217. godine i Rastko Nemanjić“, deklamovao je Vučić na TV Hepiju u julu ovo godine.

Političari ne obilaze samo gradilišta, već i filmske radnike. Početkom avgusta gradski menadžer Goran Vesić, došao je da vidi kako protiče snimanje serije Nemanjići, a četiri dana kasnije i ministar vojni Aleksandar Vulin.

„Upravo Javni servis treba da okupi i ostale nacionalne institucije, pa kakva je i Vojska Srbije, da daju svoj doprinos da ostalim generacijama ostavimo istorijsko viđenje, ali istorijsko viđenje iz naših očiju, istoriju kakvu smo je mi doživeli, istoriju kakva ona jeste, istoriju koja treba da ponese poruku“, rekao je Vulin obilazeći ekipu koja radi na seriji.

Poruka serije Nemanjići, prema rečima njenih tvoraca je da određene događaje približi širokom auditorijumu.

„Reč je o autentičnim istorijskim ličnostima, o autentičnim događajima. Dakle ne može da se odstupi od nečega, počevši od dekora, kostima, ali i do toga što je jedna elementarna osećajnost srednjeg veka. To je bio jedan delikatan zadatak za pisca i on se mnogo trudio da to dočara. Naravno uvek će progovoriti i naše vreme, pa možda je to i dobro, možda je i prirodno“, kaže istoričarka Smilja Marjanović Dušanić.

„Verujem da će svako bude gledao seriju praviti izvesna poređenja – Srbija onog vremena sa Srbijom ovog vremena i da će tu biti veoma zanimljivih stvari, koje će publika moći prvi put da otkrije i samim tim bude interaktivna u odnosu na ceo taj sadržaj“, smatra urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić.

Da li će scenario, nagrađen sa pola miliona dinara, opravdati očekivanja saznaćemo krajem godine za kada je najavljen početak emitovanja.

nemanjicinemanjici epizoda 2, nemanjici rtsrtsdomace serije, domaca serija, nemanjici domaca serija, nemanjici epizoda, nemanjici epizoda 2, nemanjici gledaj sa prevodom, nemanjici online, nemanjici online sa prevodom, nemanjici radjanje kraljevine

Pogledajte i...