MORATE MU REĆI SVE: Ovo ne smete da prećutite doktoru

Kada dođete na pregled kod lekara vrlo je važno da mu iskreno kažete sve važne informa...

   Pogledajte sve epizode ove serije
Kada dođete na pregled kod lekara vrlo je važno da mu iskreno kažete sve važne informacije o svom načinu života i navikama kako bi mogao da vam postavi pravilnu dijagnozu.
Priznajte šta klopate

Znamo da osećate grižu savesti što se nezdravo hranite, ali to nije razlog da slažete lekara i da pričate kako se “ubijate” od voća i povrća. Isto tako, nije dobro ukoliko prećutkujete da držite rigoroznu dijetu. Sve ove informacije su bitne doktoru kako bi mogao da vam uspostavi dijagnozu i odredi terapiju.

Ne, ne pijem ništa

Mnogi ne žele da priznaju da na svoju ruku uzimaju anti-depresive ili lekove za želudac. Neretko prećute i da su sami počeli da piju antibiotik… Morate da znate da svako uzimanje lekova može dati lažnu krvnu sliku i dovesti do neželjenih posledica. Zbog toga je bitno da lekaru sve priznate.

Pušim, ali do pet cigareta

Nikad od lekara nemojte da skrivate koliko cigareta popušite tokom dana. Nemojte da pričate da “ode pakla nedeljno”, a ustvari poušite 20 cigareta na dan.

Ne, ja ne pijem alkohol

Isto kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

Suplementi, ma kakvi

Ako koristite dodatke prehrani, vitamine ili lekovito bilje, obavezno to naglasite svom lekaru. Kada određeni lekovi dođu u dodir s tim dodacima, delotvornost leka može da se poništiti ili, pak, pojača, što nije dobro za vaše zdravlje.

Ma nisam u depresiji, to sam samo danas bezveze

Kada vas lekar pita kako se osećate, nemojte da skrivate vaše emocije, jer one mogu da budu manifestacija nekih fizičkih problema. Recimo, štitna žlezda može da vam pravi napade panike.

(alo)

Pogledajte i...