Kralj Petar I - Epizoda 9

Kralj Petar Prvi – Epizoda 9 – Domaća Serija – RTS

Serija „Kralj Petar I“ rađena je prema motivima romana „Čarape kralja ...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Serija „Kralj Petar I“ rađena je prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista, uz Vladimira Ćosića i Petra Ristovskog. Lik kralja Petra tumači Lazar Ristovski, koji je ujedno i producent serije.

Serija prati dešavanja u Srbiji od dolaska kralja Petra I na srpski presto 1903. godine, pa sve do 1916. i dolaska srpske vojske na Krf nakon albanske golgote. Tokom deset epizoda, saznaćemo pod kojim okolnostima je vladao kralj Petar I i na kakve je kompromise morao da pristaje zarad očuvanja države i obraza; koja su previranja u zemlji i svetu uticala na početak Prvog svetskog rata i kakva je uloga Srbije bila u svemu tome.

Pored lika kralja Petra, publici će biti predstavljene i ostale značajne istorijske ličnosti ovog perioda, kao što su Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Radomir Putnik, vojvoda Mišić i mnogi drugi.

Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne da da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno.

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog  Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

Pred smrt, najvoljeniji srpski vladar, Kralj Petar Oslobodilac, podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji on ima jednu želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Igraju: Lazar Ristovski, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Vučković, Marko Todorović, Tihomir Arsić, Milan Kolak, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Tanasije Uzunović, Branko Jerinić, Svetozar Cvetković, Miodrag Krivokapić, Nebojša Milovanović, Radovan Vujović i mnogi drugi

Scenario: Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović, Petar Ristovski

Režija: Petar Ristovski

Pogledajte i...