facebook
Balkan Portal
Broj 1 Za Serije!

Morgan Frimen primoran da izbriše reč „Izrael“ sa Fejsbuka

Američka filmska zvezda Morgan Friman izbrisao je reč „Izrael“ sa fotografije snimljene u Jerusalimu nakon niza kritika na Fejsbuku od antiizraelskih aktvista.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Friman je posetio Izrael u oktobru da snimi epizodu serije „Priča o Bogu“ za TV Nacionalna geografija. On je 12. aprila postavio sliku iz Svetog grada uz koju je pisalo „Jerusalim, Izrael“ u okviru promocije te serije.
Ubrzo se to, kao što je već uobičajeno, pretvorilo u bojno polje izmedju pristalica i protivnika jevrejske države, navode izraelski mediji. Pro-Izraelci su čestitali glumcu što je posetio zemlju, dok su propalestinski aktivisti kritikovali fotografiju, apelujući da prizna da je taj grad paletinski.
Ta kontroverza je za njega ili za one koji rukovode njegovim društvenim nalozima bila previše, pa je reč Izrael izostavljena.
Sličan incident desio se nedavno belgijskom glumcu Žan-Klodu Van Damu, koji se u martu suočio sa talasom ljutitih komentara kada je postavio svoju sliku na Fejsbuku uz potpis „Šalom iz Jerusalima, Izrael“.
Van Dam je posetio cenar kabala nakon terorističkih napada u Belgiji. On je potom izostavio reči „šalom“ i „Izrael“ i postavio potpis „Pozdrav iz Jerusalima“.
Proizraelski komentatori su slavili što Friman priznaje da je Jerusalim glavni grad Izraela suprotno stavu Stejt departmenta koji obično aludira na Jerusalim, bez pominjanja zemlje, pisali su američki mediji.
Palestinci planiraju da istočni deo Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće države, dok izraelski lideri tvrde da će taj ujedinjeni grad biti večna prestonica Izraela. Izraelska vojska osvojila je istočni Jerusalim od Jordana u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirala što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Loading...
Komentari
Učitavam komentare...