facebook
Balkan Portal
Broj 1 Za Serije!

Ovo su najčešće postavljanja pitanja putnika aviona

Putnici koji lete avionom često imaju veliki broj pitanja o raznim stvarima koje primete tokom leta, ali odgovore ne mogu pronaći u brošurama. Najčešća pitanja su gde završi ljudski otpad iz toaleta aviona, čemu služi mala rupica na prozorima, da li udar munje može srušiti avion, kao i da li se brže napijemo na visini od 10.000 metara.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dejli mejl je pokušao da pronađe odgovore za sva ta čudna pitanja koja muče putnike aviona.

Loading...

1. Da li ljudski otpad iz toaleta aviona završi u vazduhu?

Avionski toaleti ne mogu biti ispražnjeni tokom leta jer se ventil za taj otpad nalazi u unutrašnjosti aviona i može se isprazniti samo kada je na tlu. Sve što prođe kroz wc šolju bude smešteno u posebnom skladištu koji se isprazni osoblje na zemlji. Često su prijavljivani slučajevi da iz aviona pada „plavi led“. Iz Američke federalne avijacijske administracije (FAA) rečeno je kako ova skladišta sadrže plavu hemikaliju koja uklanja neugodna miris i rastvara čvrsti otpad. Ponekad, ta skladišta cure i to se dešava na velikim visinama kada voda zaledi.

„Plavi led iz aviona se istopi ili razbije pre pada na zemlju. Ako led ne padne, istopiće se prilikom sletanja. Tada se obično pretvori u male kapljice“, kazali su iz FAA.

2. Da li se putnici brže napiju na visini od 10,6 hiljada metara?

Veruje se da se putnici brže napiju na toj visini zbog manjih količina kiseonika. Iako su studije pokazale da je reč o mitu, ali putnici se ipak mogu osećati pripito zbog nedostatka vazduha.

3. Da li avionski toalet može „usisati“ putnika?

Avionski toaleti prave strašnu buku kada pritisnete dugme za puštanje vode. Mnogi se pitaju da li ih toalet može usisati ili da li se mogu zaglaviti ako sede a puste vodu. Odgovor je – ne. Avionski toaleti funkcionišu na bazi vakuuma i sve što bude u šolji povuče se u skladišta.

„Redovno pronalazimo predmete koji ne bi trebalo da budu tu, ali nikada nismo našli putnike“, našalili su se.

4. Zašto su prozori u avionu okrugli?

Nije reč o estetici, već o bezbednosti. Havilland Comet je bio prvi komercijalni avion i imao je četvrtaste prozore kada je počeo leteti 1952. godine, ali to je bila velika greška. Razlika u pritiscima (spoljnjem i unutrašnjem) izložili bi naporu prozore i često bi pukli. Nakon nekoliko smrtonosnih padova, inžinjeri su shvatili da je problem u dizajnu prozora.

5. Da li se putnici treba da se plaše turbulencije?

Do turbulencije dolazi kada se sudare dve mase vazduha na različitim brzinama. U većini slučajeva je uzrok mlazna struja ili vremenski uslovi poput oluja. Tokom proteklih godina zabeležen je veći broj letova na kojima su članovi posade i putnici pretrpeli ozbiljne povrede tokom turbulencije. Ali, ona ne može izazvati pad aviona.

6. Čemu služe male rupe na prozorima aviona?

Rupa služi za „disanje“ prozora i bitan je deo bezbednosti. Ona reguliše koliki je pritisak iz putničke kabine izvršen na prozore i u slučaju da se razbije, prvo će pući spoljni deo. Prozori obično imaju tri stakla – spoljno, unutrašnje od plastike i srednje.

7. Da li je pilotima potreban ključ da pokrenu avion?

Avion se ne pokreće poput automobila. Pokreće se uz pomoć nekoliko dugmića i ručica, mada sada većinu posla uradi kompjuter.

8. Šta ako ne upalim opciju „airplane mode“ na telefonu?

Neki putnici veruju kako elektronski uređaji moraju biti isključeni kako avion ne bi pao. Ipak, ne postoji dokaz da uređaji poput mobilnih telefona i tableta izazivaju probleme avionu. Ipak, telefoni mogu ispuštati dosadni zvuk koji nervira pilote i kontrolore leta s obzirom na to da ga mogu čuti u slušalicama putem radio komunikacija.

9. Zbog čega postoje pepeljare u toaletima ako je pušenje zabranjeno?

Pušenje je zabranjeno u avionu godinama, ali pepeljare i dalje stoje tu ukoliko bi neko ilegalno zapalio cigaretu. Da nema pepeljara, vrlo lako bi mogli izazvati požar.

10. Da li grom može srušiti avion?

Svaki komercijalni avion doživi udar groma najmanje jednom na godinu, ali ne utiču na let, ni na avion. Piloti se trude da izbegnu oluje, ali ako udari grom na avionu bude nikakva ili vrlo mala šteta.

11. Mogu li se vrata aviona otvoriti tokom leta?

Zbog velikog pritiska u kabini, morali biste biti Supermen da to uspete. Zbog velike razlike u unutrašnjem i spoljnom pritisku vrata su skoro pa prikliještena.

12. Zašto neki avioni imaju lisice?

Ako neko od putnika postane pretnja bezbednosti leta, kabinsko osoblje može uhapsiti tu osobu na zahtev kapetana. Zbog toga neki avioni imaju lisice.

Loading...
Komentari
Učitavam komentare...