facebook
Balkan Portal
Broj 1 Za Serije!
Loading...

PEVARA! Biljni preparati ublažavaju tegobe, ali ne leče rak

Svecka radiodifuzna agencija upozorava da Čak 60 odsto obolelih od karcinoma koristi metode komplementarne i alternativne medicine. Ni za jednu KAM metodu nije dokazano da može da izleči malignu bolest, ili da dovede do reemisije

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
NOVIH 13 BROŠURA Stručnjaci Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pripremili su 13 brošura sa najčešćim pitanjima obolelih od malignih bolesti. U štampanoj formi, ali i u elektronskom obliku na sajtu Instituta, zainteresovani mogu da pogledaju preporuke za pacijente u toku i nakon onkološkog lečenja, mogućnost dijagnostikE malignih bolesti, savete za mamografiju, hemoterapiju, suportivnu terapiju, operaciju dojke, rak štitaste žlezde…
Loading...

Da bi ublažili tegobe koje su posledica maligne bolesti ili onkološke terapije, ili poboljšali opšte stanje i kvalitet života, mnogi oboleli od kancera primenjuju metode komplementarne i alternativne medicine (KAM). Najčešće su to biljni preparati, aloja, aronija, ehinacea, đumbir, ali i dijetetski suplementi i preparati kao što su ajkulina hrskavica, amigdalin, zeolit, soda bikarbona.

Jedno istraživanje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pokazalo je da oko 60 odsto obolelih od karcinoma, u borbi protiv opake bolesti poseže za alternativnom terapijom. Najčešće koriste biljne preparate i suplemente u cilju podizanja imuniteta. Većina je navela da očekuje da će KAM poboljšati efekte onkološkog lečenja, a 20 odsto da će izlečiti malignu bolest.

Ni za jednu KAM metodu nije dokazano da može da izleči malignu bolest, ili da dovede do reemisije, povlačenja znakova i simptoma bolesti – objašnjava dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, autor brošure „Komplementarna i alternativna medicina“. – Istraživanja su pokazala da mnogobrojne metode mogu da spreče ili ublaže tegobe nastale kao posledica onkološkog lečenja ili bolesti: mučninu, bolove, malaksalost, uznemirenost, stres ili probleme sa spavanjem.

Kao i kod primene bilo kog leka, i od KAM mogu da se jave neželjeni efekti, od veoma blagih do onih koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje i utiču na onkološko lečenje. Na primer, posebni režimi ishrane, tzv. antikancerske dijete mogu da dovedu do nedovoljnog kalorijskog i unosa pojedinih hranljivih sastojaka i na taj način ugroze opšte zdravstveno stanje i efekte lečenja.

– KAM obuhvata mnogobrojne biljke, biljne preparate, vitamine, minerale i druge supstance za koje se smatra da su bezbedne zato što su prisutne u prirodi ili su produkti prirode – ističe dr Jovićević. – Ne treba, međutim, zaboraviti da i u prirodi ima supstanci koje su otrovne ili izazivaju neželjene reakcije. Aloja vera, recimo, može da izazove nadražaj organa za varenje, mučninu, povraćanje, zeleni čaj nesanicu, povraćanje, proliv, konfuziju, a kantarion mučninu i alergijsku reakciju.

Preparati mogu da utiču i na terapiju koja se primenjuje – hemoterapiju, radioterapiju, hirurško lečenje, da izazovu komplikacije ili pojačaju neželjene efekte.

– Pre otpočinjanja primene bilo koje metode, ili uzimanja preparata pacijenti bi trebalo da se posavetuju sa onkologom – kaže dr Jovićević. – Najvažnije pitanje je da li metoda o kojoj razmišljate može imati neželjena dejstva na vas ili na terapiju koju primate.

Stručnjaci dalje upozoravaju da, iako se biljni preparati najčešće smatraju prirodnim i samim tim neškodljivim, treba imati na umu da prirodno ne znači bezbedno. Oni mogu da sadrže toksične supstance i kontaminate. Na primer, ekstrakt biljke imele sadrži alkaloide od kojih neki mogu da budu citotoksični. Čajevi i drugi biljni preparati mogu da utiču na efikasnost pojedinih lekova pojačavajući ili smanjujući njihovo delovanje.

– Beli luk i ginko biloba mogu da povećaju krvarenje kada se uzimaju sa aspirinom i drugim lekovima protiv zgrušavanja krvi. Kamilica može da poveća krvarenje kada se koristi sa lekovima koji smanjuju viskoznost krvi. Takođe, može da poveća efekat nekih sredstava za smirenje. Kantarion može da izazove po život opasne neželjene efekte u kombinaciji sa antidepresivima. Može i da smanji efekat određenih lekova za rak, sidu, srce i antibebi pilula – piše u brošuri.

KAKO IZBEĆI PREVARE

AKO nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, onda verovatno i nije istinito, upozorila je dr Ana Jovićević. Budite posebno oprezni ukoliko se uz preporuku ili reklamu navode tvrdnje:

* uspeh je zagarantovan, obećava se izlečenje,

* preparat ili metoda leči sve vrste raka i mnoge druge teške bolesti,

* nema neželjenih efekata,

* radi se o revolucionarnom otkriću, čudesnom leku, tajnom sastojku, starom narodnom leku,

* metodu primenjuje samo jedna osoba ili centar,

* priče osoba koje su se izlečile, ali bez naučnih dokaza,

* osobe koje zastupaju metodu napadaju zvaničnu medicinu i onkologiju, govore o toksičnosti onkološkog lečenja i slično.

izvor: starosti

Loading...
Komentari
Učitavam komentare...