facebook

PSIHOLOGIJA BOGATIH: 5 efikasnih saveta za poboljšanje finansijskog stanja

 • Stavke sa zvezdicom (*) je obavezno popuniti. Izveštaji se pregledaju u roku od nekoliko sati. Proverite stranicu sutra.

  Novac Foto:Profimedia

  Svako zna da ako želite da „dovedete u red“ vaše finansije morate napraviti finansijski plan.

  Ekonomisti nam mogu dati odlične savete, ali se najveći problem krije u tome na koji način da ih se pridržavamo do kraja, piše Sensa.

  Razumeti način na koji ćete uspeti da se pridržavate plana kada ga jednom donesete nije finansijski, nego motivacijski problem. Srećom, postoje efektivne strategije koje možete upotrebiti kako biste osigurali da ćete se pridržavati donesenih odluka.

  1. Budite vrlo određeni oko toga šta želite da postignete. „Ušteda novca svakog meseca“ zvuči kao odličan korak, ali koliko novca možete da uštedite je prvo što treba da odredite. Kada su koraci u našim planovima neodređeni kao što je „trošiti manje ovde“ i „uštedeti više ovde“ stvara se suviše prostora za greške. Budite određeniji, napravite jasne proračune koja je to suma koju možete uštedeti.

  2. Morate biti sigurni da vaš plan uključuje konkretne akcije koje ćete preduzeti kako biste dostigli svoje finansijske ciljeve. Okrenite plan da ćete „manje jesti napolju“ u „nosiću obroke od kuće“. Jedan od razloga zašto ne uspevamo da se pridržavamo naših planova se krije i u tome što ne prevodimo ono što želimo da postignemo u obrazac svakodnevnog ponašanja.

  3. Nikada nemojte kupovati kada ste umorni, nervozni, pod stresom ili gladni jer je baš tada vaša samokontrola najslabija.

  4. Kada osetite da ste počeli da trošite novac na nepotrebne stvari setite se osobe koja dobro ispoljava samokontrolu i koja je finansijski odgovorna. Samokontrola je zarazna, a istraživanja su pokazala da samo razmišljanje o nekome ko je poseduje može povećati vašu.

  5. Na kraju, častite se nakon svake fiskalno odgovorne nedelje ili meseca za dobro obavljeni posao!

  Foto Profimedia

  Komentari

  Komentara

  Pogledajte i... Više od ovog autora

  Komentari su isključeni. Prikazuju se trackbacks povratni pingovi.