Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

Prelepe zemlje koje migranti napuštaju

Sirija je u poslednjih nekoliko godina sinonim za rat, haos i beznađe. Vesti koje dolaze ...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Sirija je u poslednjih nekoliko godina sinonim za rat, haos i beznađe. Vesti koje dolaze iz ove zemlje vezuju se uglavnom za neke tragične događaje i nesrećne ljudske sudbine. Za Srbe, Sirija je sinonim za migrante, jer je veliki broj onih koji trenutno prolaze kroz našu zemlju, upravo iz ove bliskoistočne zemlje. Međutim, Sirija pre rata je bila jedna prelepa zemlja sa velikim brojem zanimljivih kulturnih, istorijskih i turističkih mesta. U ovom tekstu Vam predstavljamo sve ono što su napustile kolone ljudi koji proteklih nekoliko meseci prolaze kroz našu zemlju.

1. PALMIRA – DREVNI GRAD KOJI JE ODOLEVAO RIMSKIM IMPERATORIMA

Drevni grad u oazi sirijske pustinje, pominjan u jevrejskoj Bibliji, bio je deo Rimske imperije, i prestonica legendarne kraljice Zenobe koja je povela bunu protiv Rimske imperije. Ovo neprocenjivo blago svetske baštine je u poslednjim sukobima u većoj meri uništeno.

palmira

2. LATAKIJA – LUKA KOJA OČARAVA SVOJOM ISTORIJOM I PRELEPIM PLAŽAMA

Latakija je mediteranska luka na zapadu Sirije koja predstavlja turistički dragulj sirijske turističke ponude. U ovom gradu ssu mogli da uživaju podjednako ljubitelji istorijskih mesta i ljubitelji prelepe prirode i beskrajnih mediteranskih plaža.

latakija

3. RIMSKI TEATAR U BOSRI

Rimski teatar predstavlja pravi dragulj rimsokg graditeljstva. Napravljen je od crnog bazalta ujugozaapadnom delu Sirije i vrlo je čuvan ponajviše zahvaljujući sirijskom pustinjskom pesku.

rimski-teatar-u-bosri

4. KRAK DES CHEVALIERS – NAJOČUVANIJA KRSTAŠKA TVRĐAVA

Krak des chevaliers je najočuvanija krstaška tvrđava na svetu. Nalazo se u blizini Homsa u centralnoj Siriji.

 

5. UGARIT – GRAD KOJI NAM JE DAO PISMO I MUZIKU

Drevna luka Ugarit je mesto gde je nastao prvi svetski alfabet i smatra se postojbinom muzike. Nalazi se na severu današnje Sirije.

ugarit

6. HOTEL BARON U GRADU ALEP – MESTO GDE JE NASTAO ROMAN “UBISTVO U ORIENT EKSPRESU”

U hotelu Baron u sirijskom gradu Alep je jednom prilikom odsela čuvena spisateljica Agata Kristi i tamo napisala svoj najpoznatiji roman “Ubistvo u Orient Ekspresu”.

hotel-baron-alep

7. MA’LOULA – POSLEDNJE MESTO KOJE GOVORI ISUSOVIM JEZIKOM

Ovo mestašce je jedino mesto na svetu gde se još uvek govori dijalektom aramejskog jezika za koji se veruje da ga je koristio Isus Hrist.

Maaloula

adriatalk.com

Pogledajte i...