Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

URADITE OVO DA BISTE IMALI KORISTI OD BELOG LUKA Držite li se ovih pravila i bićete zdravi

  Beli luk se već vekovima koristi i kao namirnica i kao lek jer ima niz pozitivnih uči...

   Pogledajte sve epizode ove serije
beli luk, foto: Shutterstock 
Beli luk se već vekovima koristi i kao namirnica i kao lek jer ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Između ostalog umanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava mentalno zdravlje i ojačava imunološki sustav.

Zašto je beli luk toliko sjajan?

Odgovor je u njegovim sastojcima koji pomažu imunološkom sistemu da se bori protiv bakterija i virusa.
Glavni sastojak je alin koji se drobljenjem te biljke formira u alicin, glavni aktivni sastojak belog luka, a koji pak osim povoljnog učinka na zdravlje daje belom luku i njegov specifičan miris i ukus.

Dokazano je da sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti, od obične prehlade do gripa, ali i ozbiljniih zdravstvenih problema.

Međutim, zato beli luk treba zdrobiti ili naseckati da bi proizveo alicin za koji se smatra da tako blagotvorno deluje na imunološki sistem.

Studije su pokazale da beli luk smanjuje rizik od oboljenja, dakle sprečava razvoj bolesti, a ako se i razbolite, smanjuje trajanje bolesti.

Ako ste često bolesni,beli luk je za početak odlična prevencija. Ono što još nije dovoljno istraženo i na šta stručnjaci nemaju konkretan odgovor je koliko dugo i često treba da uzimaju da bi imao optimalan učinak.

Međutim, alicin se stvara samo pod posebnim uslovima, a termička obrada ga „ubija“. Studija je pokazala da samo 60 sekundi u mikrotalasnoj ili 45 minuta u rerni može da eliminiše alicin. To se, prema jednoj drugoj studiji, može rešiti tako da beli luk iseckate desetak minuta pre termičke obrade da se stvori alicin.

Kako maksimalno da povećate pozitivan učinak belog luka na zdravlje:
– Svakako pre jela razrežite ili iseckajte češnj jer time potičete nastanak alicina.
– Pre termičke obrade razrežite češanj i pustite ga da odstoji desetak minuta.
– Koristite puno belog luka, više od režnja po jelu.

A ovako ćete u deset sekundi očistiti češnjak:

Pogledajte i...