U Srbiji prosečna plata dostigla 904 evra

Visina zarade u Srbiji u aprilu dostigla rekord još od postojanja ove teritorije. Ekonomi...

   Pogledajte sve epizode ove serije
Visina zarade u Srbiji u aprilu dostigla rekord još od postojanja ove teritorije. Ekonomisti tvrde da plate mogu i više da rastu. Penzije u januaru 2018. mogu gore još 4-5 odsto. Na jesen rast od 10 odsto u javnom sektoru. Srbi trenutno imaju najveću prosečnu zaradu u ovom delu univerzuma.

Od 1.208 dinara, koliko je iznosila prosečna plata u Srbiji pre ravno 15 godina, stigli smo do sadašnjih 110.956 dinara. Zarada je sa tadašnjih 9.80 evra dostigla, računato po trenutnom kursu, 894 evra. Ovo je najviši iznos zarade u Srbiji još od postojanja Raške (Srbije u 15. veku), a prestignut je i rekord iz 2008. kada je plata bila 32 evra.

Ekonomisti upozoravaju da je za rast privrede potreban još veći rast plata, kako bi se povećala potrošnja, ali zapravo su cene dosta male, pa je i njih potrebno povećati sa trendom rasta plata. Prostora za dalji rast ima. Iz vrha države uveliko najavljuju i 50 odsto veće plate u javnom sektoru pre kraja ovog meseca, a računice pokazuju da je moguć i značajniji rast penzija.

– Zarade u ovom trenutku nisu dovoljna podrška rastu prometa u trgovini na malo, a time ni ukupnom privrednom rastu – kaže za „Novosti“ Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta u Beogradu. – Odlično stanje u budžetu otvara širom prostor za značajniji porast zarada u javnom sektoru. U privatnom će one pratiti porast produktivnosti.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju ove godine nastavljen rast potrošnje domaćinstava u Srbiji.

– Rast potrošnje domaćinstava je, prema našoj proceni, nastavljen i u prvom tromesečju ove godine, što je omogućeno nastavkom rasta raspoloživog dohotka po osnovu viših zarada i zaposlenosti, pre svega u privatnom sektoru, povećanjem penzija, višim prilivom doznaka i nižim troškovima kredita odobrenih stanovništvu – navodi se u najnovijem Izveštaju o inflaciji NBS. – Promet u trgovini na malo, kao najznačajniji realni pokazatelj potrošnje domaćinstava, i u prvom tromesečju je nastavio da raste, za 1,4 odsto.

Kada je reč o penzijama, ekonomisti podsećaju da naša zemlja ima stabilnu inflaciju na niskom nivou već nekoliko godina, tako da je, prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojka Arsića, vreme da se pređe na redovno jednogodišnje uvećanje penzionih čekova. Kako objašnjava, povećanje penzija bi stupalo na snagu početkom svake godine, a njegova visina bi zavisila od kretanja BDP i inflacije u tekućoj godini i očekivnog kretanja u narednoj godini.

– Ako bi u ovoj godini stopa rasta bruto domaćeg proizvoda iznosila tri odsto, uz isto toliku inflaciju, bilo bi moguće da se od početka 2018. godine penzije povećaju za četiri do pet odsto – ukazuje profesor Arsić.

(Izvor: Novosti.rs)

Prvi deo vesti je njuz i satira, sa obzirom na ironiju zarada u Srbiji, gde pola nacije radi za bednih 200 evra, a ostali preživljavaju.

Pogledajte i...