Žmurke - Epizoda 2

Žmurke – Epizoda 2 – Domaća serija – RTS

Žmurke je priča o sudbini dečaka i devojčica koji polaze u školu na dan Pobede nad fašizmom 9.5.1945. Scenario je zasnovan na istinitim događajima i govori o sudbini dece pobednika i pobeđenih u zajedničkoj sredini na kra...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Žmurke je priča o sudbini dečaka i devojčica koji polaze u školu na dan Pobede nad fašizmom 9.5.1945.

Scenario je zasnovan na istinitim događajima i govori o sudbini dece pobednika i pobeđenih u zajedničkoj sredini na kraju 2.svetskog rata u Srbiji.

„Bila mi je teška prva scena kad sam ulazio u reku, ali sad je sve u redu i mislim da će biti dobro“, kaže jedan od mladih glumaca Filip Cvetković.

Lovorike i odlikovanja za pobednike i kazna za izdajnike i zločince.

Šta se događa sa decom poraženih i pobednika u tom euforičnom periodu, često u odsustvu zakona. Iskustva su pokazala da ona stradaju teže nego odrasli, jer su nevina.

„To je film sa decom, ali i za odrasle i za decu. Jedna vrlo čudna smesa i nadam se da ću uspeti da izađem živ iz svega ovoga i jedne ambiciozne ideje na početku“, kaže reditelj serije Miša Radivojević.

Deca ne mogu biti odgovorna za grehe svojih roditelja, ali mogu biti privilegovana za njihove zasluge.
Iz dečije vizure prikazane su ideološke turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, u kome zakon još nije uspostavljen u pravom smislu.

Predstavnici nove vlasti obračunavaju se sa svima koje i bez suda označe kao krivce, a nemočna deca sve to posmatraju i spoznaju surovost sveta.

U svakoj od 6 epizoda predstavljene su pojedinačne sudbine dece koje se skupljaju i igraju na gradskom trgu.

Pogledajte i...