Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1111 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1112 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1113 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/c/a/balkanportal.net/httpd.www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1124

UZNEMIRUJUĆA STUDIJA: Hrkanje pomaže raku da se brže proširi po telu!

Teško hrkanje pomaže raku da se brže proširi po tijelu, tvrdi jedna znanstvena studija...

   Pogledajte sve epizode ove serije

Teško hrkanje pomaže raku da se brže proširi po tijelu, tvrdi jedna znanstvena studija, a prenosi The Sun. Tumori rastu brže kod osoba koje pate od apneje, poremećaja koji ometa disanje tijekom spavanja. Znanstvenici su otkrili da takav prekid u opskrbi kisikom pogoduje razvoju malignih stanica.

UZNEMIRUJUĆA STUDIJA: Hrkanje pomaže raku da se brže proširi po tijelu!

Uslovi u kojima su mišići grla i vrata ograničenja u snabdijevanju kiseonika, izazivajući nestašice kiseonika do vitalnih organa. Kao odgovor, telo oslobađa protein koji promoviše formiranje većeg broja krvnih sudova. To povećava dotok kiseonika, ali i hrani ćelije raka i pospešuje njihov razvoj.

Apnea je najčešći kod gojaznih sredovečni muškarci. U najtežim slučajevima, disanje je prekinut i deset sekundi svaka dva minuta. Odavno je poznato da je ovo stanje udvostručuje rizik od moždanog udara i povećava rizik od srčanih oboljenja za 80 procenata.

Međutim, takvi slučajevi često nisu pravilno dijagnostikovana, ali mnogi ljudi nisu ni svesni svojih problema. Stručnjaci bolnica klinika u Barseloni su otkrili da je ovaj uslov podstiče razvoj tumorskih ćelija, jer su proučavali hipoksiju – nedostatak kiseonika – kod miševa.

Rezultati pokazuju da tretman apneje kod pacijenata sa rakom, na primer, noseći posebne maske može smanjiti rizik od širenja ćelija tumora.
Doktor Antoni Vilaseca kaže: ‘hipoksija ima potencijal da stimuliše formiranje novih krvnih sudova unutar tumora, što znači da će imati pristup hranljivih materija. Ova studija otkriva mehanizam putem kojeg država koje ograničavaju dotok kiseonika, kao što su apneja, podsticanja razvoja raka.`

Rezultati ovog istraživanja su predstavljeni na konferenciji u Minhenu, Nemačka. Šef Univerziteta u Tubingen, prof Arnulf Stenzl, kaže: ‘Studija je pokazala zašto je povećan protok kiseonika – na primer, u odvikavanju od pušenja i redovne sportske aktivnosti – može da utiče na pozitivan ishod u lečenju raka.`

Pogledajte i...